Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Trump verbreekt protocol en deelt gsm-nummer uit aan wereldleiders

Amerikaans president Donald Trump.

Amerikaans president Donald Trump heeft zijn gsm-nummer uitgedeeld aan meerdere wereldleiders. Dat meldt The Guardian. Daarmee verbreekt Trump het diplomatische protocol en rijzen er zorgen over de beveiliging van zijn communicatie.

Volgens voormalige en huidige Amerikaanse functionarissen heeft Trump de politieke leiders van Mexico, Frankrijk en Canada op het hart gedrukt hem op zijn gsm-nummer te bellen. Alleen Canadees premier Justin Trudeau zou al op die uitnodiging ingegaan zijn.

Trump schendt daarmee het diplomatieke protocol. Telefoongesprekken tussen wereldleiders zijn georkestreerde aangelegenheden, die plaatsvinden op de streng beveiligde telefoonnetwerken in de ambtswoning. Amerikaanse presidenten voeren hun gesprekken doorgaans in de Situation Room of het Oval Office in het Witte Huis, of in de presidentiële limousine.

Volgens beveiligingsexperten is het niet veilig om een mobiele telefoon te gebruiken voor officiële gesprekken. Zelf als Donald Trump zijn overheids-gsm gebruikt, zijn zijn gesprekken kwetsbaar voor luistervinken, luidt het.

Private e-mailserver

Deze zet van Trump is des te opmerkelijker omdat hij tijdens de afgelopen verkiezingscampagne zware kritiek uitte op zijn tegenstander Hillary Clinton omdat die als minister van Buitenlandse Zaken gebruik had gemaakt van een private e-mailserver. Op die manier zou ze geheime informatie toegankelijk maken voor buitenlandse vijanden, meende Trump.