Europarlementsleden strijken 39 miljoen euro onkosten op zonder toezicht

© Anadolu Agency

Europarlementsleden verdienen goed hun brood, namelijk meer dan 6.000 euro netto per maand. Daarbovenop krijgen ze elke maand nog eens 4.342 euro onkostenvergoeding, waar ze geen verantwoording voor moeten geven, schrijft Knack.

Omdat het Europees Parlement niet controleert of dat bedrag, zo’n 39 miljoen euro per jaar, correct besteed wordt, hebben tientallen Europese journalisten dit onderzocht.

“Europarlementsleden mogen hun vergoeding voor algemene uitgaven ook gebruiken voor kantoorkosten, maar ze gebruiken vaak een ruimte bij hun eigen politieke partij en sommigen huren dit van zichzelf”, schrijft journalist Kristof Clerix op de website van het weekblad. De journalisten die hebben meegewerkt aan het project hebben afgesproken om vanaf woensdag de resultaten van hun onderzoek te publiceren.

“Onze weddes zijn vergelijkbaar met die van de nationale parlementsleden”, verklaarde Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) eerder al in onze krant. “Het verschil zit in onze hogere vergoedingen. Het gaat dan vooral om verplaatsingsvergoedingen en onkosten.”

“Op de website van het Europees Parlement kan men tot na de komma zien wat wij verdienen, inclusief eventuele bijverdiensten. Daar is veel aandacht voor en daar heb ik geen problemen mee. Ik vind het wel jammer dat men nooit kijkt naar onze uitgaven om deze functie te kunnen invullen. Zo kostte mijn verkiezingscampagne 75.000 euro, waarvan ik 80 procent zelf op tafel heb moeten leggen.”

“Ik rij jaarlijks 60.000 kilometer omdat ik overal in het land ga spreken. Maar ik heb geen bedrijfsauto. Het neemt niet weg dat er ook in het Europees Parlement leden zijn die er de kantjes van aflopen. Daarom moet er een nieuwe gedragscode komen. En wat belangrijker is, die gedragscode moet absoluut afdwingbaar worden, zodat men graaicultuur ook effectief en meteen kan straffen”, aldus Belet .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen