Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Overbevolking, mentale problemen, gebrek aan veiligheid: Grieks eiland Chios bereikt breekpunt

Meer dan 3000 vluchtelingen bevinden zich op het Griekse eiland Chios.

Eenenzeventig procent van de vluchtelingen op Chios geeft aan dat ze kampen met psychologische problemen. Een op de drie is sinds zijn aankomst zelfs al getuige geweest van een zelfmoord. Dat blijkt uit een rapport van Refugee Rights Data Project (RRDP). Volgens de organisatie bereikt Chios stilletjes aan haar breekpunt.

Op het kleine eiland Chios leven naar schatting 3.782 vluchtelingen. De meesten zijn afkomstig uit Syrië (42%), Irak (12%) en Afghanistan (9%). De mensenrechtenorganisatie Refugee Rights Data Project heeft zo'n 300 vluchtelingen geïnterviewd over onder andere hun mentale gezondheid en hun veiligheidsgevoel op het eiland. Uit dat onderzoek is nu dus gebleken dat 71% van de ondervraagden aangeeft te kampen met mentale problemen sinds hun aankomst op het eiland. Slechts 29% heeft hiervoor medische hulp kunnen krijgen.

Bij vrouwen liggen de cijfers nog hoger: 94% van hen zegt dat ze mentale problemen hebben, minder dan 30% van die vrouwen heeft hiervoor ondersteuning gekregen. Een op de drie vluchtelingen heeft bovendien al iemand zien zelfmoord plegen op het eiland. Een man getuigt tegenover medewerkers van RRDP dat hij heeft gezien hoe iemand zichzelf in brand had gestoken.

"Als beesten"

Niet alleen het gebrek aan hulp voor psychologische problemen wordt aangekaart in het rapport, ook veiligheid op het eiland blijkt een probleem te zijn. 85% van de ondervraagde vluchtelingen zegt dat ze zich "niet of nooit veilig voelen" op Chios. Slecht 3% geeft aan dat ze zich perfect veilig voelen. Een kwart van de vluchtelingen is door de politie al eens met geweld aangepakt. Volgens getuigen behandelt de politie vluchtelingen vaak "als beesten". Ook een kwart zegt dat ze al geconfronteerd zijn met geweld door Griekse burgers op Chios.  

37% zegt ook dat hun ruzie met andere vluchtelingen al eens is uitgemond in fysiek geweld. Die gevechten zijn vaak het gevolg van oververmoeidheid, overbevolkte kampen en een gebrek aan veiligheidspersoneel.

Onbegeleide kinderen

De helft van de ondervraagde kinderen zijn zonder hun familie op het eiland. 73% van de kinderen geeft aan dat ze zich onveilig voelen, 30% heeft al iemand zien sterven op het eiland. Een derde van de minderjarigen zegt dat ze psychologische problemen ondervinden, 18% van hen heeft hiervoor medische hulp gekregen. Volgens 73% van de kinderen hebben ze familie "ergens in Europa".

Breekpunt

Het rapport van Refugee Rights Data Project is onrustwekkend, zeker omdat hulporganisaties steeds minder mogelijkheden hebben om die psychologische problemen bij de vluchtelingen aan te pakken. Door veranderingen in de financiering door de Europese Unie, zien verschillende goede doelen zelfs hun contracten aflopen in juli. Ngo's hebben tot hiertoe al miljoenen euro's aan hulp ontvangen van de EU. Maar, door de aanpassingen hangt de financiering en de selectie van humanitaire projecten nu af van de Griekse overheid. Dat is een slechte zaak voor de vluchtelingen, volgens hulporganisaties. Duizenden onder hen zullen niet de nodige hulp kunnen krijgen.     

Nochtans blijkt uit het rapport van RRDP dat er juist meer hulp nodig is. Johanna Puhakka, onderzoekscoördinator van RRDP, vreest dan ook dat het Griekse eiland Chios zijn breekpunt heeft bereikt. Dat zegt ze tegen The Independent. "Het kleine eiland is overbevolkt en organisaties en agentschappen die er werken hebben het duidelijk moeilijk om zelfs nog maar basishulp te bieden", zegt Puhakka. Zij vindt dat hulporganisaties moeten overwegen om toch te blijven op Chios, ondanks het gebrek aan financiering.