Die gegevens zijn weer gekoppeld (pdf) aan informatie over ‘inkeerderdes’ van belastingdiensten uit Noorwegen, Zweden en Denemarken. Inkeerders zijn mensen die in het kader van een amnestyregeling in het buitenland gestald geld hebben gerepatrieerd. Een van de onderzoekers is Gabriel Zucman, die net als Thomas Piketty zich heeft gespecialiseerd in het verwerken van grote hoeveelheden data om daarmee onderzoek te doen naar (groeiende) ongelijkheid en belastingontwijking en -ontduiking.

Het cijfer van 30% is zeer hoog, omdat over alle inkomensklassen genomen de gemiddelde ontduiking 3% is. Onder superrijken is dat dus tien keer zoveel. Dat verklaren de onderzoekers vooral uit het gegeven dat het aanbod van belastingontduikingsmogelijkheden veel groter zijn voor de rijken. ‘De mogelijkheden bezit te verstoppen stijgt scherp met rijkdom, ook binnen de topgroepen. Als gevolg daarvan is offshore gehouden rijkdom extreem geconcentreerd. Wij schatten dat de top 0,01% zo’n 50% ervan bezit.’

De positieve boodschap volgens de onderzoekers is een voor de hand liggende:actieve bestrijding van belastingontduiking is een effectieve methode om meer belastinggeld op te halen bij rijken. Daar denken rijken uiteraard heel anders over.