De Brandwonden Stichting raadt het gebruik van brandbare vloeistoffen af en noemt aanmaakblokjes als veilig alternatief
NOS Nieuws

Aantal zeer ernstige ongevallen met brandbare vloeistoffen stijgt

Het aantal zeer ernstige ongevallen door het aansteken van een barbecue of vuurkorf met brandbare vloeistoffen is in 2016 voor het eerst sinds jaren toegenomen. Het gaat om een stijging van bijna negen procent ten opzichte van 2015, zegt de Nederlandse Brandwonden Stichting die zich zorgen maakt.

In 2016 werden 88 mensen met zeer ernstige brandwonden opgenomen in de brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk. De Stichting ziet met name een opvallende stijging bij slachtoffers door benzine en spiritus. Het aantal mensen dat gewond is geraakt door gebruik van deze vloeistoffen, is verdubbeld. De oorzaak van de toename is niet bekend.

Wel is elk jaar een piek in het aantal brandwondenslachtoffers tijdens de zomermaanden, omdat mensen dan de barbecue gebruiken. Ook dit weekend was het raak: negen mensen meldden zich met zeer ernstige verwondingen bij de brandwondencentra.

De Nederlandse Brandwonden Stichting raadt mensen het gebruik van brandbare vloeistoffen af bij het aanmaken van de barbecue of vuurkorf. "Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine mogen in geen geval op een vuurbron worden gespoten. De enige manier om een barbecue helemaal veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes", schrijft de brandwondenstichting op zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl