Direct naar artikelinhoud

McDonald's houdt clown even uit de publiciteit

De Amerikaanse McDonald's-filialen houden bedrijfsclown en mascotte Ronald McDonald even uit de publiciteit. De maatregel wordt genomen vanwege de onrust over de zogenoemde 'killerclowns', die her en der in het land opduiken en mensen laten schrikken. Dat meldt McDonald's Corporation. De politie moest verschillende keren in actie komen na klachten over de enge clowns.

McDonald's houdt clown even uit de publiciteit
Beeld epa

De 'horrorclowns' lijken ook in Nederland op te duiken naar Amerikaans voorbeeld. Dinsdag waarschuwden zowel de politie Oss als de politie Almere voor een soortgelijk figuur dat mensen de stuipen op het lijf jaagt door verkleed als enge clown met een mes door de stad te lopen. Ook in Australië en Groot-Brittannië doemt de killerclown op.

De politie van Almere waarschuwt bewoners 112 te bellen als zij de clown nog eens zien. De aangifte werd gedaan door een 11-jarige jongen en zijn ouders, nadat de jongen was gevlucht toen een clown achter hem opdook. De overige meldingen die bij de politie binnenkwamen zijn van vergelijkbare incidenten, en de politie ziet het absoluut niet als een lolletje. 'Rode pruik of bivakmuts, een echt mes of een nepmes; dit is bedreiging. En dat is nooit een grap', zegt een woordvoerder van de Politie Midden-Nederland.

Halloween

Clowns die enge dingen doen duiken wel vaker op, zeker met Halloween (31 oktober) in het verschiet. In 2014 werden in Frankrijk mensen in clownskostuum gearresteerd, een jaar eerder was Engeland in de ban van de zo gedoopte Northampton Clown - overigens een grap. Filmpjes van clowns die mensen angst aanjagen worden gretig bekeken op internet. Zoals die van een clown die net een 'lijk' achter een hoek probeert te verstoppen in een verder verlaten Amerikaanse parkeergarage, net als een stel mensen de hoek om komt. Er is overigens ook een waslijst aan meldingen van enge clowns die door politiekorpsen in verschillende landen niet te verifiëren zijn en voorbeelden van 'clownmeldingen' die helemaal niet bleken te bestaan.

Maar afgelopen weekend waarschuwden politiekorpsen in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten, waar de figuur van de 'killer clown' een jarenlange Halloweentraditie kent, alarmnummers te bellen bij het zien van clowns. Uit de VS kwamen berichten over gewapende overvallers verkleed als clowns en scholen die weren gesloten na clowngerelateerde bedreigingen, in Australië werd een bende clowns gesignaleerd gewapend met machetes, knuppels en een kettingzaag. Overal roept de politie op vooral te bellen als er een enge clown wordt gezien. In de Amerikaanse stad Utah is opgeroepen niet meteen het vuur te openen op loslopende clowns.

'Rode pruik of bivakmuts, een bedreiging is een bedreiging'

Je kon erop wachten: het moment dat de 'killerclown' of 'horrorclown' zijn witgeschminkte kop in Nederland zou opsteken. Dat deed hij dit weekend in de stripheldenbuurt in Almere Buiten Hout.