Het hoofdkantoor van de FSB in Moskou
NOS NieuwsAangepast

'Samenwerking met FSB moet in strijd tegen cybercriminaliteit'

Het is goed dat de Nederlandse politie samenwerkt met de Russische geheime dienst FSB, vindt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. Hij zegt dat er een actieve wederzijdse informatie-uitwisseling bestaat en dat dit belangrijk is.

"Cybercriminaliteit houdt zich niet aan landsgrenzen" en als je die wilt aanpakken, zit er niets anders op dan met buitenlandse politiediensten samen te werken, volgens de woordvoerder. Hij wijst erop dat de Nederlandse politie geen opsporingsbevoegdheden heeft in het buitenland en dus afhankelijk is van informatie die anderen geven.

MH17

De Volkskrant meldde vanmorgen dat de Nederlandse politie nauw samenwerkt met de Russische geheime dienst. Dat is opvallend gezien de politieke spanningen tussen het Westen en Rusland en het neerhalen van vlucht MH17. Volgens de krant maken Buitenlandse Zaken en de AIVD zich zorgen over de contacten, die ook in Nederland plaatsvinden.

De Nederlandse politie zegt over die zorgen dat de strijd tegen cybercriminaliteit nu eenmaal om een internationale aanpak vraagt. Volgens de woordvoerder worden "de politieke verhoudingen" in elke zaak zorgvuldig afgewogen.

Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt de samenwerking met de FSB niet persé verkeerd. "Samenwerking met Rusland is niet verboden", laat een woordvoerder desgevraagd weten, "en kan een operationeel doel van de politie dienen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl