VVD-leider Rutte na zijn gesprek met informateur Schippers
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 72: informateur Schippers blijft positief

Informateur Schippers blijft positief over het verloop van de formatie. Ze gaat dit weekend haar advies uitwerken, zodat de Tweede Kamer daar dinsdag over kan debatteren. "Na mijn advies komt de boel in de volgende fase weer in beweging", voorspelde ze na de nieuwe gespreksronde van vandaag.

Maar op het eerste gezicht heeft ze van de fractievoorzitters niet veel nieuwe opties meegekregen, zo geeft zij ook zelf toe. Schippers had de fractievoorzitters vooraf opgeroepen "uit hun comfortzone" te komen. Dat is maar ten dele gelukt.

Klaver wil beweging

GroenLinks blijft erbij dat VVD, CDA en D66 eerst een gebaar moeten maken als het gaat om het vluchtelingendossier. "Zolang er geen beweging is bij de anderen gaan wij niet aan tafel", houdt partijleider Klaver vol.

Ook tussen D66 en de ChristenUnie botert het nog steeds niet. Pechtold en Segers zijn niet teruggekomen van hun conclusie dat de verschillen tussen hen te groot zijn. In deze combinatie gaat het dan om medisch-ethische onderwerpen zoals euthanasie en orgaandonatie.

SP-leider Roemer sluit op zijn beurt de VVD weer uit. PvdA-leider Asscher blijft erbij dat regeren voor zijn partij op dit moment "totaal niet aan de orde" is.

VVD-leider Rutte houdt alle mogelijkheden open, afgezien van de PVV. Ook al solliciteert PVV-leider Wilders, met zijn voorstel om drie informateurs te benoemen van VVD, CDA en PVV, naar een plek aan de onderhandelingstafel.

Of deze formatie van partijen gaat lukken, bespreken NOS-verslaggevers Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings ook in hun FormatieVlog van deze week:

Zo blijft de situatie bestaan dat er geen enkele combinatie mogelijk lijkt waarbij een verbond van maximaal vier partijen een stabiel meerderheidskabinet kan formeren.

Toch ziet Schippers licht aan de horizon. Ze heeft veel achterliggende informatie van de fractievoorzitters te horen gekregen, zegt ze. Ze weet nu beter waar mensen staan, of in de woorden van Schippers: "Deze ronde heeft verdieping gegeven". Maar welke openingen zij heeft gehoord, en van wie, dat wilde ze nog niet kwijt.

Schippers gaf toe dat het formatieproces nog lang gaat duren, en garanties dat de volgende fase een kabinet gaat opleveren, kon ze niet geven.

Het wachten is dus op haar eindverslag, dat maandag wordt verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl