Direct naar artikelinhoud

Miljoenen extra voor opvang in de regio, nu minder vluchtelingen naar Nederland komen

Het Nederlandse budget voor de opvang van vluchtelingen in de regio en voor noodhulp gaat met 80 miljoen euro omhoog. Het is een 'aanzienlijke' verhoging op een totaalbedrag van 420 miljoen euro die daar nu voor is gereserveerd. Vooral in het Midden-Oosten en Afrika zijn miljoenen extra mensen op drift. Zij komen in minder grote getale naar Nederland, maar verblijven vaker in de regio van hun thuisland.

Kinderen in een van de 900 vluchtelingenkampen met Syrische vluchtelingen in de Beekaavallei in Libanon.Beeld anp

Dit heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag bekendgemaakt. Het is de uitkomst van haar gesprek met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de voorjaarsnota. Dit extra geld 'is erg belangrijk voor de mensen die zwaar lijden onder conflicten, armoede en natuurrampen', zegt Ploumen.  Wereldwijd zijn momenteel zo'n 65 miljoen mensen op de vlucht. Dat is het grootste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Onder meer de conflicten in Soedan, Syrië en Irak veroorzaken een massale vluchtelingenstroom.

Nederland heeft voor dit jaar al 95 miljoen euro gereserveerd voor opvang in de regio en de terugkeer van migranten naar hun thuisland. Daar komt door de voorjaarsnota nog 40 miljoen euro extra bij. Ploumen geeft als voorbeeld de situatie in Libië in Niger. Daar zijn veel migranten gestrand, waar ze ten prooi vallen aan mensensmokkelaars.

Voor deze migranten wordt een begeleide terugkeer naar huis geregeld. Eenmaal daar aangekomen, wordt geïnvesteerd in werk en onderwijs in hun thuisland. 'Het is cruciaal dat mensen in hun eigen omgeving perspectief zien. Als dat uitblijft, stapelen de problemen, zoals uitzichtloosheid en mensensmokkel, zich alleen maar verder op', aldus Ploumen.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking)Beeld anp
Dit extra geld is erg belangrijk voor de mensen die zwaar lijden onder conflicten, armoede en natuurrampen
Minister Lilianne Ploumen

Extra noodhulp

Voor noodhulp groeit het budget ook met 40 miljoen euro. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor medische hulp en voedsel in Jemen en Noord-Nigeria. Het geld wordt gestort in het zogenoemde 'Relief Fund', dat in 2014 werd opgericht om het hoofd te bieden aan de massale extra vluchtelingenstroom die op gang kwam door oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika. In het noodfonds zit nu al 120 miljoen euro. Daarnaast geeft Nederland structureel 205 miljoen euro uit aan noodhulp.

De verhoging voor de noodhulppot is financieel mogelijk doordat er vorig jaar minder vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen dan verwacht. Zij verblijven in toenemende mate in 'de regio', als alternatief voor de levensgevaarlijke overtocht en een onzeker bestaan in Europa.

Het is cruciaal dat mensen in hun eigen omgeving perspectief zien
Minister Ploumen