NOS NieuwsAangepast

'Studentenselectie op aantal universiteiten in strijd met wet'

Sommige universiteiten selecteren studenten op een manier die in strijd is met de wet, zeggen studentenorganisaties. Het zou in ieder geval gaan om de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.

Nieuwe toelatingseisen

De centrale loting van zogeheten numerus fixus-opleidingen is afgeschaft. Komend studiejaar mogen opleidingen zelf bepalen hoe ze selecteren. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar de cijferlijst, motivatie en persoonlijkheid van studenten.

Er zit wel een restrictie aan die keuzevrijheid: er moeten ten minste twee soorten toelatingseisen zijn, dus opleidingen mogen niet alleen naar de cijfers van een student kijken.

Kwalijke zaak

Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houden niet alle universiteiten zich daaraan. "We kennen voorbeelden van universiteiten die alleen het intellect toetsen en niet kijken naar persoonlijkheid of motivatie", zegt LSR-voorzitter Gabriël van Rosmalen.

Ook ISO-voorzitter Jan Sinnige kent de voorbeelden: "Het is een kwalijke zaak dat universiteiten op deze manier de decentrale selectie misbruiken en we gaan dit zeker aankaarten bij het ministerie."

Brede selectie

De Rijksuniversiteit Groningen zegt zich niet in dit beeld te herkennen. "Wij hebben vier opleidingen waarbij een numerus fixus geldt. Bij al deze opleidingen vindt een brede selectie plaats waarbij de cognitieve vaardigheden worden getest, daarnaast wordt er ook gekeken naar bijvoorbeeld motivatie."

De Universiteit van Amsterdam raadt studenten met klachten aan om zich te melden bij het LSR.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl