Direct naar artikelinhoud

Poetin zegt bezoek Parijs af en spreidt vleugels uit over hele Risk-bord

Praten over Syrië heeft geen zin meer. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin dinsdag duidelijk door een bezoek aan Parijs af te zeggen.

François Hollande en Vladimir Poetin.Beeld anp

De Franse president François Hollande wilde Poetin alleen nog ontvangen om te spreken over de Syrische crisis. De opening van een Russisch cultureel centrum aan de Seine liet Hollande van het programma halen. Uit woede over het gedrag van de Russische regering.

Die raakte afgelopen weekend geïsoleerd in de VN-Veiligheidsraad. De Russen spraken als enigen hun veto uit over een Franse resolutie die opriep tot een eind van de luchtaanvallen op Aleppo. Zelfs China, dat bij vier eerdere Syrië-resoluties met Rusland meestemde, onthield zich van stemming.

Moskou krijgt nu de volle laag uit het Westen. Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei dinsdag dat Rusland op weg is om een 'pariastaat' te worden. Hij riep op tot sancties en protesten tegen Rusland wegens de luchtaanvallen op Aleppo. François Hollande wil dat Rusland zich in de rechtszaal moet verantwoorden voor het plegen van oorlogsmisdaden.

Poetin trekt zich niets van de dreigementen. Zijn leger hervatte dinsdag zware bombardementen op Aleppo na enkele dagen van relatieve rust. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak van nieuwe slachtoffers. De Verenigde Naties verwachten dat het oosten van Aleppo, waar 250 duizend mensen wonen, nog voor het einde van het jaar vernietigd is als de Russische en Syrische aanvallen aanhouden.

Oostwaards

Over het hele Risk-bord spreidt Poetin zijn vleugels uit. Het Kremlin kondigde maandag een permanente marinebasis aan in de Syrische stad Tartus. Er wordt gewerkt aan de heropening van de Sovjet-bases in Vietnam en Cuba. En er zijn gesprekken met de regering in Caïro over een luchtbasis in Egypte - Russische paratroepers doen later deze maand vast mee aan oefeningen met het Egyptische leger.

Ook aan de grens met de NAVO schuift Poetin zijn wapengeschut op. In Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen, staan sinds zondag Iskanders gereed: raketten die bedoeld zijn om kernkoppen mee af te schieten. Bereik: 700 kilometer, inclusief Berlijn.

Hollande en Poetin.Beeld anp

Iran en Turkije

Helemaal alleen staat de Russische president niet. Hij smeedt warme banden met Iran en Turkije. In Istanbul kwam Poetin maandag met de Turkse president Erdogan tot overeenstemming over intensievere militaire samenwerking en de bouw van twee gaspijpleidingen van Rusland naar Turkije en verder naar de grens met Griekenland. Ter symbolisering van de toenadering lanceert de Russische staats-tv maandagavond de eerste Russisch-Turkse soapserie.

Op de Russische tv-zenders is de anti-westerse toon de afgelopen dagen verscherpt. Presentator Dmitri Kiseljov, ook wel bekend als de 'hoofdpropagandist van het Kremlin', zinspeelde op een nucleaire aanval van Rusland op het Westen. Kiseljov hekelde suggesties in de Verenigde Staten over militair ingrijpen om mensenlevens in Aleppo te redden. Wat er met de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gaat gebeuren als ze zich boven Aleppo wagen? 'We schieten ze neer', aldus Kiseljov.

De VS en andere tegenstanders van de Russische operatie in Syrië lijken niet bereid om zo'n avontuur te riskeren. De Amerikaanse president Obama floot zijn minister van Buitenlandse Zaken terug toen die verder wilde gaan dan diplomatie. Gevolg is dat Rusland geen 'regionale macht' meer is - zoals Obama Rusland in 2014 omschreef, daarmee de Russische regering beledigend - maar een wereldmacht die doet waar ze zelf zin in heeft, zoals Poetin en Kiseljov het graag zien.