Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

Al klein fortuin ingezameld voor twee daklozen die zich ontfermden over gewonden net na aanslag in Manchester

Chris Parker (links) en Stephen Jones.

Hij stond te bedelen op de stoep voor de foyer van de Manchester Arena toen de zelfmoordterrorist zijn springtuig liet ontploffen. De dakloze Chris Parker (33) aarzelde niet en schoot de slachtoffers te hulp. Hij hielp een meisje dat beide benen verloor. Voor een oudere dame kon hij niets meer doen dan haar in zijn armen houden. Ook Stephen Jones kwam gewonde slachtoffers te hulp. En allebei worden ze daar nu voor beloond.

en

"Ze stierf in mijn omhelzing", getuigt Parker, die sinds de aanslag zijn tranen maar niet kan bedwingen. Mensen die werden geraakt door zijn heldenmoed, schonken samen al ruim 27.000 euro via GoFundMe. Zijn moeder, die hij al jarenlang niet meer zag, zoekt nu weer contact met hem.

"De mensen kwamen naar buiten, ze zagen er gelukkig uit. Maar toen hoorde ik een luide knal en in een fractie van een seconde zag ik een witte lichtflits. Dan was er rook en hoorde ik mensen schreeuwen", verklaart Parker. Hij werd omvergeblazen door de explosie, maar krabbelde overeind en rende naar de gewonden.

"In plaats van weg te rennen, zei mijn instinct me dat ik moest terugkeren en proberen helpen. Overal lagen mensen op de grond."

"Ik zag een meisje... Ze had geen benen meer. Ik wikkelde haar in een van de T-shirts die daar werden verkocht en vroeg 'waar zijn je mama en papa?' Ze zei: 'Mijn papa is op zijn werk, mijn mama is nog boven'". Parker vermoedt dat de moeder aan haar verwondingen is bezweken.

Vervolgens richtte hij zijn aandacht op een oudere vrouw met zware verwondingen aan haar hoofd en been. "Ik denk dat ze in de zestig was. Ze zei dat ze daar met haar familie was. Ik hield haar in mijn armen, zo is ze gestorven. Ik kan mijn tranen maar niet bedwingen." (lees verder onder de video)

Ik denk dat ze in de zestig was. Ze zei dat ze daar met haar familie was. Ik hield haar in mijn armen, zo is ze gestorven. Ik kan mijn tranen maar niet bedwingen
Chris Parker

Heldenmoed

Parker, die sinds een jaar dakloos is, wordt door de Britten als een held omarmd. Dat blijkt ook uit de donaties op de GoFundMe-pagina die door Michael Johns werd aangemaakt. "Iedereen werd geraakt door de gruwel van het nieuws uit Manchester", verklaart die. "Maar tussen die trieste verhalen was er dit relaas, dat me aanspoorde om iets te doen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving die zich zo moedig en onbaatzuchtig hebben getoond." 

Inmiddels is daar al ruim 27.000 euro geschonken. Een vrouw die beweert de moeder van Chris Parker te zijn, meldt op die pagina dat ze haar vervreemde zoon wil ontmoeten. "Dit is mijn zoon en ik wil hem contacteren. We zien elkaar al heel lang niet meer en ik wist niet dat hij dakloos was. Ik ben heel trots op hem en ik denk dat hij me nu nodig heeft", schrijft daar een zekere Jessica Parker.

Nabestaanden
In een andere crowdfunding, opgezet door de krant Manchester Evening News, werd al ruim 880.000 euro ingezameld voor de nabestaanden van de slachtoffers.

De dakloze Chris Parker (33) stond te bedelen voor de foyer toen de bom ontplofte. Hij aarzelde niet en rende naar binnen om de slachtoffers te helpen.

En er is nog een tweede zwerver die beloond wordt voor de hulp die hij bood na de aanslag. Stephen Jones was aan het slapen vlak bij de ingang van de arena toen hij een luide knal hoorde. Eerst dacht hij dat het vuurwerk was, maar al snel drong tot hem door dat er iets anders aan de hand was.

Nagels
"Er liepen heel wat kinderen voorbij me, bloedend en schreeuwend", vertelt hij. "Mijn vriend en ik reageerden instinctief. We trokken nagels uit de armen van enkele kinderen en ook een paar uit het gezicht van een meisje. Er was een vrouw met een gapende wonde in haar onderlichaam en we hielden haar benen omhoog tot de hulpdiensten kwamen, zodat ze niet zou leegbloeden."

Hart
"Het is niet omdat ik dakloos ben, dat ik geen hart heb. Die mensen hadden hulp nodig en ik hoop dat als ik ooit in zo een situatie terechtkom, andere mensen mij ook zullen helpen. Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik die kinderen aan hun lot over had gelaten."

Twitter bericht wordt geladen...

De man werd meteen beloond voor zijn daad van naastenliefde. Op een pagina van GoFundMe werd al meer dan 20.000 euro ingezameld om hem een onderkomen te bezorgen. Maar dat geld zal misschien ergens anders voor gebruikt kunnen worden, want David Sullivan - de covoorzitter van Premier League-voetbalploeg West Ham United - en zijn zoon hebben Stephen Jones al een huis geschonken voor een half jaar. "Mijn vader en ik willen deze dakloze man zes maanden een huis ter beschikking stellen zodat hij zijn leven weer op de sporen kan krijgen", klonk het op Twitter. "Hij heeft een ongelofelijke daad van naastenliefde gesteld en dat moet beloond worden."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...