Demonstrators holding posters reading
© Ivan Alvarado / Reuters Demonstranten houden een bord vast dat leest "Monsanto eruit", ze protesteren tegen het zaadbedrijf Monsanto in Santiago.
Honderden [SOTT redactie: eerder duizenden] activisten over de hele wereld zijn aangesloten bij een internationale mars tegen de multinationale biotech- en agribusinessbedrijf Monsanto. De demonstraties werden gehouden onder de slogan, "Weer GGO's uit je genen."

"We zullen geen cronyisme dulden. We zijn tegen gif. Daarom protesteren we tegen Monsanto," zei een van de organisatoren van de 6e jaarlijkse mars in een verklaring.

De activisten beweren dat "onderzoeksstudies hebben aangetoond dat Monsanto's genetisch gemodificeerd voedsel kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, zoals de ontwikkeling van kankertumoren, onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen."


De website van de beweging zegt dat er in meer dan 200 steden werk gepland is om rally's te organiseren.

"Er is geen twijfel dat de Mars Tegen Monsanto het meest krachtige grassroots-initiatief is dat we in de strijd hebben om onze voedselvoorziening terug te vorderen van de GMO-zaadgigant, bekend als het Monsanto-bedrijf," aldus Anthony Gucciardi, een vertegenwoordiger van de Mars Tegen Monsanto.

In de nasleep van de protesten heeft Monsanto een verklaring gegeven waarin het bedrijf verschillende meningen over zijn praktijken verwelkomde, maar benadrukte dat het trots is op het werk dat het doet.


"De meer dan 20.000 mensen bij Monsanto zijn toegewijd aan open dialoog over de moderne landbouw en over onze voedselvoorziening omdat we ons richten op het gebruik van digitale middelen, data en onderzoek om oplossingen te vinden om mensen te voeden en de planeet te beschermen - we zijn trots op het werk dat we doen en we zijn enthousiast als mensen ons beter willen leren kennen", aldus de verklaring.


Het bedrijf heeft gezegd dat het zich inzet voor het ontwikkelen van nieuwe middelen, "om de boeren van de wereld te helpen voedsel te verbouwen door minder gebruik te maken van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde."


"We weten dat mensen over deze onderwerpen verschillende standpunten hebben, en het is belangrijk dat ze dit kunnen uitdrukken en delen," zei Monsanto over de protesten.


Commentaar: Biotechgigant Monsanto wordt ervan beschuldigd een leger internettrollen te hebben ingehuurd om de publieke opinie te beïnvloeden. Voor meer informatie, lees: Monsanto aangeklaagd voor het inhuren van internettrollen


De directeur van public & industry affairs van Monsanto in Canada, Trish Jordan, gebruikte Twitter om de chemicaliën, Roundup, te verdedigen, waar zij beweert dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het hoofdingrediënt glyfosaat kanker veroorzaakt.



De Canadese stad Toronto was een van de eerste die op zaterdag deelnam aan de mars. "Bij gezond. Red inheemse planten. Geen GGO's," stond er op de banners van betogers.


"Het gaat erom dat we onze voedselsoevereiniteit terug krijgen en ervoor te zorgen dat er zaadvrijheid is," zei Rachel Parent, oprichter van non-profit Kids Right to Know, zoals geciteerd door lokale media.

De Montreal-rally werd georganiseerd door de Vigilance OGM-groep, wiens motto is: "We zijn sterker dan Monsanto."

'Met de natuur, niet tegen het!' Stond er op banners van demonstranten in de zuidelijke Franse stad Bordeaux.


Ongeveer 300 mensen sloten zich aan bij het protest tegen de biotechreus in Lyon, Oost-Frankrijk.



Protesteerders in Lissabon, Portugal marcheerden ook voor biologisch voedsel.


Een mars tegen Monsanto en Syngenta, een wereldwijde Zwitserse agro-industrie die agrochemicaliën en zaden produceert, trok ongeveer 1.500 mensen in de Zwitserse stad Bazel, meldden de lokale media.


Tal van protesten tegen de agrochemische onderneming werden in de VS gehouden.




Ongeveer 100 mensen kwamen bijeen op het stadhuis in Orlando, Florida. "Dit gaat over het bewustmaken van wat er in ons voedsel zit," vertelde Vickie Stober, een van de activisten, de Orlando Sentinel. "Verbouw je eigen eten, koop lokaal en organisch."



Afrika voegde zich ook bij de menigte demonstranten en riepen anti-Monsanto-slogans in Ghana.

Vertaald door SOTT.net