President Trump lijkt goed te kunnen opschieten met Israëls premier Netanyahu
NOS Nieuws

Trump ziet 'unieke kans' op vrede Israël-Palestijnen

De Amerikaanse president Trump gaat er alles aan doen om Israël en de Palestijnen te helpen bij het vredesproces. Trump zei dat na zijn bezoek aan Bethlehem, waar hij een ontmoeting had met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit.

Hij bedankte Abbas voor zijn aanwezigheid op een conferentie in Saudi-Arabië afgelopen zondag, waar Trump de leiders van 40 moslimlanden had toegesproken over de noodzaak om het terrorisme te verslaan.

Trump zag daarin de bevestiging dat Abbas zich had gecommitteerd aan de strijd tegen het terrorisme.

Kritiek

Gisteren begon Trump aan zijn bezoek aan Israël. Hij werd daar hartelijk ontvangen door de Israëlische premier Netanyahu. Die lijkt beter met Trump te kunnen opschieten dan met Barack Obama. Obama had kritiek op Netanyahu's opstelling in het vredesproces met de Palestijnen.

Trump zei dat hij vastbesloten is om een vredesakkoord te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnen. "Ik zal alles doen wat ik kan om ze te helpen dat doel te bereiken."

'Unieke kans'

Trump heeft zijn 36-jarige schoonzoon Jared Kushner, zelf Joods, benoemd om dit proces te begeleiden. Volgens de president ligt er "een unieke kans om veiligheid, stabiliteit en vrede te brengen." Over concrete voorstellen of plannen zei hij niets.

Vrede tussen Israel en de Palestijnen lijkt verder weg dan ooit. Netanyahu en Abbas hebben elkaar al drie jaar niet meer in de ogen gekeken. Ze vertrouwen elkaar voor geen cent. Op cruciale punten (zoals de toekomst van Israël en de grenzen van de Palestijnse staat) is er geen enkele overeenstemming.

Later vandaag vliegt Trump naar Rome voor een ontmoeting met de paus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl