nieuws

Kamer: omwonenden Chemours krijgen bloedonderzoek PFOA

Chemours
Chemours
Iedereen in de omgeving van DuPont/Chemours mag een bloedproef ondergaan. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een motie aangenomen die dat regelt.
De motie roept staatssecretaris Sharon Dijksma op om samen met de gemeentes Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht en de regionale GGD (Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid) dit te organiseren.
Onlangs bleek uit een steekproef van bijna vierhonderd personen die rondom de fabriek woonden dat 18 mensen een hoger gehalte van de stof PFOA in hun bloed hebben dan het RIVM eer jaar eerder verwachtte.

Gezondheidsrisico's


PFOA werd tot 2012 uitgestoten door de teflon-fabriek van DuPont. Het RIVM rekende ook uit dat direct omwonenden waarden van 90 tot 130 in hun bloed hadden gedurende de periode dat de stof werd uitgestoten
De veilige marge die het RIVM hanteert, is 89 nanogram PFOA per milliliter bloed. Omwonenden hebben dus mogelijk gezondheidsrisico's gelopen.
De Kamerleden Susanne Kröger (Groen Links) en Jessica van Eijs (D66) dienden daarom een motie in, die het mogelijk maakt dat ieder die dat wil zijn bloed kan laten testen op PFOA.

Meer onderzoeken


PFOA, ook wel C8 genoemd, is perfluoroctaanzuur en staat op de Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Het kan in hoge concentraties onder meer leiden tot bepaalde vormen van kanker.
Er loopt nog onderzoek naar de invloed van de stof op werknemers en oud-werknemers van Dupont en zijn opvolger Chemours. Daarnaast onderzoekt justitie of het bedrijf de gevaren van de stof eerder kende en bewust lang verwegen heeft.
PFOA is in 2012 vervangen door GenX. Het RIVM maakte begin dit jaar bekend dat de uitstoot van deze stof niet heeft geleid tot gezondheidsrisico's bij de omwonenden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl