nieuws

COA eist bij rechter dat vrouw uit Eritrea uit azc Hardenberg vertrekt

Asielzoekerscentrum Heemserpoort in Hardenberg
Asielzoekerscentrum Heemserpoort in Hardenberg
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft vanochtend in een kort geding voor de rechtbank in Zwolle geëist dat een vrouw uit Eritrea het asielzoekerscentrum (azc) in Hardenberg verlaat. De vrouw weigert dit tot nu toe.
De vrouw kreeg in 2015 een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Ze ging daarna samenwonen met haar echtgenoot in Limburg. Het stel kreeg relatieproblemen, waarna de vrouw asiel aanvroeg op het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Nietsvermoedend

Bij de aanmelding verzweeg ze dat ze al samen had gewoond in Limburg en dat ze al een verblijfsvergunning had. Ze werd door het COA nietsvermoedend doorverwezen naar het azc in Hardenberg.
Toen het COA ontdekte dat de vrouw informatie had achtergehouden, kreeg ze de opdracht om te vertrekken en zich te melden bij de gemeente waar ze met haar ex-man had gewoond. Daar zou ze bijvoorbeeld een beroep op bijstand kunnen doen.

Angst

De vrouw wil dat niet: ze durft niet terug te keren naar haar oude woonplaats in Limburg. Zij weigert tot nu toe om het azc in Hardenberg te verlaten.
Het COA wil de vrouw principieel niet opvangen. Volgens het COA heeft zij geen recht op de diensten van het COA en heeft zij voldoende middelen om in haar eigen onderhoud te voorzien.
De rechtbank doet binnen enkele weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.