Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

"Trump vroeg top inlichtingendiensten elke band met Rusland te ontkennen"

Dan Coats (m.) en NSA-directeur Michael Rogers (r.).

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in maart aan twee toplui van de inlichtingendiensten gevraagd om publiek te verklaren dat er geen banden zijn tussen zijn campagneteam en Rusland. Dat schrijft The Washington Post vandaag. Trump zou de vraag gesteld hebben nadat bekend raakte dat de FBI een onderzoek voerde naar die eventuele banden. Beide inlichtingenofficieren zouden de vraag hebben afgewezen omdat ze ongepast was.

In maart maakte FBI-topman James Comey, die ondertussen door Trump is ontslagen, bekend dat zijn diensten een onderzoek voerden naar eventuele ongepaste contacten tussen Trumps campagneteam en Rusland. Trump zou daarop aan Dan Coats, directeur National Intelligence, en Michael Rogers, directeur van de National Security Agency (NSA), gevraagd hebben dat zij publiek zouden ontkennen dat er bewijs was voor die contacten. The Washington Post baseert zich daarvoor op anonieme bronnen binnen de veiligheidsdiensten.

Donald Trump in het Oval Office in het Witte Huis.

Coats en Rogers, die apart benaderd zouden zijn door de president, zouden niet op de vraag zijn ingegaan omdat ze dat ongepast vonden. De vraag aan Rogers zou alvast genoteerd zijn in een interne memo van de NSA, die dient als verslag van de ontmoeting. Trump zou op die manier geprobeerd hebben het FBI-onderzoek in diskrediet te brengen.

"Grootste heksenjacht ooit"

Afgelopen week onthulden Amerikaanse media al dat Trump verschillende keren aan Comey gevraagd had het FBI-onderzoek stop te zetten omdat er niets van de beschuldigingen aan zou zijn. Het Witte Huis ontkent dat formeel, maar de vragen zouden door Comey opgeschreven zijn in zijn verslagen van de ontmoetingen. 

Comey werd twee weken geleden door Trump ontslagen, officieel om de manier waarop hij de emailaffaire van Hillary Clinton heeft afgehandeld. Critici zagen in het manoeuvre echter een manier om het FBI-onderzoek te dwarsbomen. Comey zal binnenkort voor de inlichtingencommissie in de Senaat verschijnen en onder ede een getuigenis afleggen. Ook is er een speciale aanklager aangesteld om een onderzoek te voeren. Trump noemt het hele onderzoek "de grootste heksenjacht ooit gevoerd tegen een Amerikaans politicus".

Twitter bericht wordt geladen...

Comey maakte op 20 maart al voor de Senaat bekend dat de FBI een onderzoek voert naar "de aard van welke link dan ook tussen individuen met banden met de Trump-campagne en de Russische overheid en of er gecoördineerd werd tussen de campagne en Ruslands bemoeienissen".

Het Witte Huis wilde niet ingaan op de nieuwe beschuldigingen van The Washington Post. "Wij bevestigen of ontkennen geen beschuldigingen zonder grond die gebaseerd zijn op illegale lekken van anonieme individuen", zo luidde de enige commentaar. 

De Democraten vragen dat het Congres alle relevante veiligheidsbeambten opnieuw voor een getuigenis vraagt en alle documenten en verslagen van gesprekken opvraagt.

Flynn weigert medewerking

Gisteren raakte bekend dat ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn, een van de spilfiguren in het onderzoek naar Russische banden, weigert de Senaat documenten te overhandigen. Flynn beroept zich op het vijfde amendement in de Amerikaanse grondwet dat mensen het recht geeft zich te beschermen tegen zelfbeschuldiging. 

Michael Flynn.

Michael Flynn werd nog geen maand na zijn aanstelling ontslagen door Trump, omdat hij geen openheid van zaken had gegeven aan vicepresident Mike Pence over zijn communicatie met de ambassadeur van Rusland in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.