Ronald van Raak (SP): ‘GroenLinks, PvdA, D66 en regering schenden Grondwet’ (politiek.tpo.nl)


'Nederland is geen democratie, maar kliek van politici, journalisten en wetenschappers met bepaald vast beeld' ...

door Inter in Politiek  ·  80 Reacties

  • 37
  • 1224x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Democratie in Nederland?

Prima geregeld.

Helaas zijn er veel mensen die Referenda zien als Ware Democratie . . .

En helaas blijken referenda een speelbal voor populisten die met oneigenlijke argumenten de besluitvorming hun kant op proberen te rommelen.

Het Oekraine referendum is een uitstekend voorbeeld hoe een referendum gekaapt kan worden door lieden die zich volstrekt NIETS van de democratische besluitvorming aantrekken. En het referendum misbruiken voor hun eigen politieke gewin.
.

3
51 hippodepippo

@47 Doet er niks mee? Niet altijd, maar de EU heeft toch echt geen grondwet, omdat wij (en de Franssen) dat in een referendum afgeketst hebben!

1
52 PipoDeC

@43 Dit soort fora zijn geen afspiegeling van de samenleving. Activistischer is mondiger. Mensen in de uithoeken van het spectrum hebben een grotere drijfveer hier mee te discussiëren. Dat geldt voor beide kanten.

0
53 PipoDeC

@49 "Niets zo gevaarlijk als een onbetrouwbare overheid."

Wat we nu hebben vind jij betrouwbaar?!

1
54 Mappie

Nederland is gewoon een democratie.
De meerderheid van de kiezers is zo "stom" om op de 'verkeerde' partijen te stemmen.
Maar dat maakt Nederland niet ondemocratisch.

-*Het zegt meer over de kiezers*-

1
55 kenny013

@45

Denk jij dat die term feitelijk niet juist is , en dat de "oude" politiek elkaar niet de hand boven het hoofd houdt ?

De oude partijen zitten bomvol met pionnen van multinationals en banken om zo beleid te sturen , op relatief nieuwe partijen hebben die geen grip.

Niet voor niets krijgt bijvoorbeeld Melkert na een monsterverlies tegen Fortuyn binnen een maand een topbaan bij de wereldbank , zit Wim KoK (vakbondsman en zogenaamd tegen grootkapitaal) als commissaris bij ING en Shell etc.
Dat is vooraf al lang geregeld.

Ook schuiven alleen de kartelpartijen aan bij de geheime Bilderberg conferenties....toevallig met multinationals en banken.

Brussel zit precies hetzelfde in elkaar , 30.000 lobbyisten zijn daar dagelijks beleid aan het beinvloeden ten gunste van die mulinationals en banken , geen enkele lobbyist zit daar in naam van de burger of MKB.

Kartelpartijen denkt de lading prima

2
56 Vageali6888

@55

Vrijwel alle mensen geloven de massamedia (Soros&co) onvoorwaardelijk , dat is het probleem.
Voor hun gevoel stemmen ze op de goede partijen , omdat dat dat erin gedrild is

1
57 Vageali6888

@43 of is het wellicht jouw PVV obsessie die jouw blik vertroebelt?

1
58 Katte_kop

@51

Over het Oekraine verdrag is gelogen tot en met , en met "de bijsluiter" weer....

En dat soort partijen wil jij zonder bij te kunnen sturen de macht geven ???
Slechte zaak

2
59 Vageali6888

Op welk grondwetsartikel doelt Van Raak?
Volgens mij mag iedereen aan een ingediend wetsvoorstel zijn stem onthouden .
Ook de indieners.
Dat het niet vaak zal voorkomen is wat anders.
En dat het Van Raak niet welgevallig is , geloof ik ook zo.
Maar schending van decgrondwet?
Ik lees in zijn verhaal ook niet waar dat dan zou moeten staan .

2
60 No newstoday

@ 49 Met een zogenaamde representatieve democratie, geeft het volk een mandaat voor 4 jaar om te doen wat de volksvertegenwoordiging maar wil. Partijen kunnen direct na verkiezingen, het geen ze beloven te representeren bij de vuilnis zetten en schermen met een compromis, dit staat gelijk aan wat jij noemt "de onbetrouwbare overheid". Daarbij worden in de representatieve democratie, partijen als dit zo uitkomt, uitgesloten door het kartel en worden delen van de bevolking niet gerepresenteerd, waar blijkt dat dit systeem corrupt is. Of men kan niet meer met elkaar door een deur na verloop van tijd (continuïteit). Het volk mag eens in de vier jaar stemmen, bedrijven lobbyen 5 dagen per week en beïnvloeden zo besluitvorming (corporate fascism, onbetrouwbare overheid). Rechtstreekse democratie zou hiermee afrekenen en de macht bij het volk leggen. Uiteindelijk is een regering niets anders dan een instantie de aangesteld is door het volk om zo goed mogelijk met de belangen en de collectieve zak met geld van het volk om te gaan.
Waarbij een vorm van directe democratie te verkiezen valt (en technisch mogelijk is) boven de representatieve democratie. Waarbij ook de vergezichten op gezette tijden voor stemming kunnen worden ingebracht door een objectieve groep van specialisten.

1
61 rampage

@59

Democratie is dat iedereen kennis heeft kunnen nemen van de inhoud.
Dat men daar te lui voor is en alleen op de tv, tweets enz , oppikt wat hen bevalt , heeft niks met het gebrek aan democratie te maken .
Ik heb " dat soort" partijen toch liever dan de SP of PVV die binnen hun club nog geen democratie kennen .

3
62 No newstoday

@57
Dan ligt het nog steeds aan 'de mensen'.
Er zijn, in Nederland, ruim voldoende informatie bronnen te raadplegen.
Als je dat niet doet of wil is dat je eigen keuze, het te makkelijk daar iemand anders de schuld van te geven.

1
63 kenny013

@61

Partijen die hun principes bij het oud vuil zetten en doen en laten wat ze willen , krijgen dat na 4 jaar uitbetaalt .
En kennelijk zijn de kiezers gewoon niet altijd ontevreden met het gesloten compromis of met het resultaat dat het in die 4 jaar heeft opgeleverd.
De partijen die niet meedoen zijn in zetelaantal niet groot genoeg om een meerderheid te vertegenwoordigen zoals dat in een democratie hoort.
Ik begrijp dat vooral de kiezers van bepaalde partijen die nietvtegen hun verlies kunnen , er gebrek aan democratie, kartelvorming en weet ik veel bij halen maar dat slaat nergens op.
Bovendien kan men zich door gedrag en uitlatingen ook buiten spel zetten .
En kan een meerderheid van het volk het daar wel helemaal mee eens zijn .
ik hoor nl.uit de hoek van de partijen die nu in beeld zijn geen protesten .
En dat is toch de meerderheid van het volk.

2
64 No newstoday

@47 Dat is dan tenminste één ding waar ik Wiegel eeuwig dankbaar voor zal zijn. Verder kan hij mij ook de pot op.

0
65 W. Anstalt

@57

Het is nu eenmaal ook het goed recht van mensen om dom te zijn , dom te doen en dom te handelen .
Ook het jouwe.
Ook jij bent beinvloed.
Het is dat ook niet gezegd dat " zij' fout kiezen en jij goed.
Want wie zal daarover kunnen oordelen ?

2
66 No newstoday

@48 Op naar Poolse en Turkse toestanden! Vooruit, dat willen 'we'!

0
67 W. Anstalt

@62

Dus jij vind interne democratie (wat ook meestal old-boys network is...) belangrijker dan de externe democratie waar burgers kunnen meebeslissen over grote onderwerpen die invloed zal hebben op hun levens en die van hun kinderen/kleinkinderen ?

raar

2
68 Vageali6888

@68 Ik vind het een slecht idee dat burgers moeten mee kunnen beslissen over grote onderwerpen. Juist omdat burgers vaak niet alle gevolgen van een grote beslissing kunnen of willen overzien. Daar hebben de meeste burgers veel te weinig kennis van zaken voor. Dat is ook niet erg want voor de specifieke kennis, hebben we de politiek en andere organen.

0
69 Rare Rakker

@69 Zoals treffend bewezen door het Oekraïne-referendum, dat door veel (te veel) mensen werd aangegrepen om tegen te stemmen. Tegen alles waar de regering, de EU en onze democratie voor staat. Dat hele referendum ging nauwelijk meer over de toetreding van de Oekraïne, en werd vanuit 'het volk' aangestuurd door een stelletje raddraaiers, aangemoedigd door het populistische smaldeel in de Kamer. Regeren kan je niet aan 'het volk' overlaten.

0
70 W. Anstalt

@64 "Partijen die hun principes bij het oud vuil zetten en doen en laten wat ze willen" we zijn het dan eens dat dit kan en gebeurt. Dat hier grote consequenties aan zitten ben ik niet met je eens. Zetels fluctueren en worden in de tijd verdeeld over de grote (kartel) partijen ze wissel oppositie en regering af om dan weer met argumenten tegen de zittende regering zetels te pakken. Het kiezen in een representatieve democratie is per definitie kiezen voor een compromis van een compromis. Mijn stelling is dit kan beter.
De rest van je argumentatie gaat ook alleen over het huidige systeem de parlementaire democratie. Mijn stelling was juist dat we moeten veranderen naar een directe vorm van democratie en niet moeten blijven hangen in het huidige systeem.

1
71 rampage

@69 De andere kant van je stelling is, dat het Oekraïne-referendum bewijst dat er behoefte is bij het volk om mee te regeren. Zeker als er zo breed gebruik gemaakt wordt van één initiatief om de regering te laten weten dat men het met verschillende zaken niet eens is, naast het eigenlijke referendum. Dat jij het volk in deze niet capabel denkt te vinden is nogal generaliserend en respectloos naar het volk en naar mijn mening te veel gebaseerd op respect voor politici die geen van alle ook maar ergens aan moeten voldoen en/of gediplomeerd zijn voor de functie.

1
72 rampage

@69 moet dus @70 zijn.

0
73 rampage

@72 ""Dat jij het volk in deze niet capabel denkt te vinden is nogal generaliserend en respectloos naar het volk ""

Kan zijn, maar dat heeft 'het volk' zelf bewezen. Zoals ik uitgebreid geargumenteerd heb. Niet voor niets dat zelfs D66 van het idee van referenda terugkrabbelt.

0
74 W. Anstalt

@72 "dat het Oekraïne-referendum bewijst dat er behoefte is bij het volk om mee te regeren."

Is dat zo? De opkomst was slechts 32% oftewel de overgrote meerderheid had er dus geen behoefte aan.

"Dat jij het volk in deze niet capabel denkt te vinden is nogal generaliserend en respectloos naar het volk"

Tja, maar het blijkt keer op keer wel zo. bijvoorbeeld ook bij het Oekraine referendum. Dat werd vooral aangegrepen om vooral overal tegen te zijn. Er werden zaken bij gehaald die helemaal niet ter discussie staan en die NIKS met dat referendum hadden te maken.

ik heb hier ook al vaak discussies gehad over een Nexit. Daarbij wordt door de voorstanders ook veeeeel te gemakkelijk over bepaalde zaken heeft gestapt. Het antwoord "maar voor de EU hadden we ook handel met andere Europese landen dus dat zal na de Nexit ook zo makkelijk gaan" heb ik maar al te vaak gehoord terwijl er dan dus compleet voorbij wordt gegaan aan de handelsverdragen die gesloten moeten worden en welke prijs daarvoor betaald moet worden. Dat is iets wat men niet in ziet of in wil zien. Men denkt enkel aan zogenaamde voordelen en wil de nadelen niet inzien. Er wordt gewoon te vaak te simpel gedacht.

0
75 Rare Rakker

Je vergeet voor het gemak de verzachtende omstandigheden... NL heeft tegen de EU grondwet gestemd en het is gewoon door de strot geduwd. Mag het volk dan bij de eerste de beste gelegenheid zijn onvrede laten blijken via een zelfde instrument? Heeft de politiek en zeker D66 dit niet zelf over zich afgeroepen?

1
76 rampage

@74 zie boven

0
77 rampage

@75 Deze Nexit discussie wordt nu ingevuld met de Brexit. Waar beide kampen hun gelijk kunnen gaan halen, dus nog even geduld. Mist de EU niet als een klein kind zand in de motor gooit omdat het geen voorbeeld moet worden voor andere landen die de EU uit willen. Een argument overigens voor het Nexit kamp, waarom zou de EU zich zo constructief opstellen denk je?

1
78 rampage

@76 Volgens mij kan je dat bij elke tweede kamer verkiezingen doen, door niet op de partijen te stemmen waarvan jij denkt dat ze je bedonderd hebben. Dat moet je niet 11 jaar na dato nog een keer doen :S

Maar hiermee laat je ook duidelijk zien dat een referendum niet werkt. Er wordt gestemd vanuit het onderbuikgevoel en men laat allerlei zaken mee wegen die helemaal NIKS met dat betreffende referendum te maken hebben.

0
79 Rare Rakker

@69

"Daar hebben de meeste burgers veel te weinig kennis van zaken voor. Dat is ook niet erg want voor de specifieke kennis, hebben we de politiek en andere organen."


jouw zogenaamde specialisten hebben in het verleden al meerdere keren laten zien er niets van te snappen , en een groot gebrek aan intuïtie te hebben...

Ik zag op m'n klompen aankomen dat het invoeren van één munt met totaal ongelijke economiën voor grote problemen zou gaan zorgen in Europa , decennia later zie ik hoge politici verbaast hetzelfde verkondigen...

Was maar naar het volk geluisterd , had een hoop ellende gescheeld , op diverse onderwerpen

1
80 Vageali6888

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Bop
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@18 Jij moet wel in een achterbuurt wonen als jij aldoor stekende en stelende verkrachters tegenkomt. ...

1 minuut geleden geplaatst door Bop

Slavink
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

Ik las gisteren bij de NOS dat er nogal wat onduidelijkheden zijn. De NOS spreekt in haar artikel over "mogelijke daders" en dat tijdens het sch...

1 minuut geleden geplaatst door Slavink

sockknitter
Kremlin-vriendelijk verleden blijft de PVV achtervolgen

@5Al die ex-PVVers zijn dus nu extreem links....

2 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Bop
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@16 En moslims afzeiken is dan weer een typisch engrechts dingetje. ...

3 minuten geleden geplaatst door Bop

Bop
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@17 Ik heb medelijden met je Marie-Katrien. Wat moet jij je ellendig voelen als je boodschappen doet omdat je je stoort aan moslims. Ik zou, al...

5 minuten geleden geplaatst door Bop

Reconquista
Slavernijmuseum begint met pop-up-expo over verzet

@7Oordelen over wat? Dat Afrika de slavengroothandel van de wereld was? Dat is toch algemeen bekend? Het westen heeft zo'n 300 jaar lang slave...

8 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Botlleneck
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

Een moslim collega doet niet meer mee.beste man heeft diabetes,ligt ineens halfdood achter zn machine,wij 112 bellen en hem echt overtuigd...

18 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Botlleneck
Rutte over toenemend antisemitisme: 'Dit moeten we als samenleving collectief aanpakken'

Rutte,jij en je politieke poppetjes moeten dit aanpakkenwaar betalen we jullie voor,lafbekken...

22 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Sarcoff
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

Ik weet nog plaats, in de loopgraven in de Oekraine....

22 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@6 Misschien wel ja. Maar jij hebt zelf de term "ongebouwde kerels" toegevoegd, toch? Daaruit blijkt dat je het spannend vindt. Anders had je ...

22 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Alexis Texas LesbianFree Squirting VideosHottest Nudesموقع سكس عربىAnna Kendrick NudesRoxy SinnerOnlyspankingUrsecretgfPornlesbainWoman MasterbatingCelebrities NakedReal Cheating PornDouble HandjobDana Sofia PornScaramouche Rule 34Sosur Boumar ChudachudiSonagachi VideoEmmmyxo OnlyfansBf Porn Video HdXx Video Bf BhojpuriAmp LandHucow PornIndian Xxxx Hd VideoTranssexual MasturbateHentia Fairy TailAdria Rae TwitterHqpirnIndian School NudeIndian Kinner SexKayley Cuoco Nude PicsPorn UnconsciousWeothotViva Local AcopanhantesBig Tittygothegg OnlyfansAngelique Pettyjohn NudeRemhentaiSwasika NudeSith XxxHindi Aunty Hot VideoSex Video 3gPxvr-099Black Hd BfVideoxxxsexLatina NsfwBest DoujinshiSexo Caseiro AmadorOverwatch R34Amanda Cern NakedAhsaas Channa BoobXocuban NudeFirst Time Sex HdSexy Jill ComTop Blonde Porn StarsBest Anime With NudeNudes Snap.Porono ClipSydney Sweeny TitsBig Boobs Hot VideoEnglish HenatiSusana Gibson PornCybill Shepherd NudeAlexis Fawx TitsKhatta SexSeal Pack Video SexyOverwatch Orisa PornSexlittleWhitezillaPee Lesbian PornGranny PornoTheamericanjadeSkyler White PornCarmin HayesIsekai PornMallu Lesbian SexChessi RaePorn AlianGelboorumPussy HoleSaree Xnxx VideosRiley ReynoldsFull Hd Po RnWhimeAssistir HentailUp Ki Ladki Ki ChudaiHd Porn Step BrooXbvidsDeepper PornRiding CockBrandi Love Xxx VideoRestaurant XnxxBokep MpmAmber Heard LeaksFirsttimesexvideoCandy Cruise PornPlaygirl PornInian Porn StarFamosas Do Instagram NuasGina Lollobrigida NudeToilet SexPornobisexualLesbian Group PornWorld End Harem HentaiMom Catches Daughter MasturbateQuiver RedditReddit Used PantiesBrianna BreachMonstercock DeepthroatHot Sexy Girl XxxDarksite PornSuke-016Porn Biz Com8sexNaina LeoneBeasty Ality Porn18 Years Girls BfHot Sexy Adult MovieMom Teach Son PornLesbians Suck On PussyBlow Job InterracialXhumaterWorkout Porn VideosLesbian Lela StarSexomisioneroSmall Boob PornPorn Videos PriyaOriginal Real Sex VideoRodrigo AmorSunny Leone Desi SexNailed HardMia Khalifa DoggySamantha Rone Porn VideosChokes On CockAmateur Boxxx321 SexchatContos EróticoscnnBlackanalpornPornvedieosDani Daniel NewPovaddivtBest Amateur Porn WebsitesBukakeSpanking SexXnxx Video AuntyHamster Price In DelhiBreak In PornDadmomsexMaid Indian SexNude XamSaitespornoXnxx Musli