Direct naar artikelinhoud
Libië

Pro-westerse regering Libië in problemen door massamoord

President Fayez al-Serraj.

De regering in Libië van president Fayez al-Serraj, waarmee de Europese Unie wil samenwerken om migratie tegen te gaan, wordt beschuldigd van oorlogsmisdrijven bij een aanval op een legerbasis.

Afgelopen donderdag vielen tussen de 75 en 141 doden bij de bestorming van een luchtmachtbasis in Brak al-Shati, in Zuid-Libië. De basis was in handen van generaal Haftar, aanvoerder van een van de drie regeringen die in Libië met elkaar om de macht strijden. Volgens filmpjes op sociale media en getuigenverklaringen zijn in Brak al-Shati tientallen militairen en burgers gevangen genomen en daarna standrechtelijk geëxecuteerd.

"Standrechtelijke executies en het aanvallen van burgers is een oorlogsmisdrijf, dat vervolgd kan worden door het Internationaal Strafhof", meldt de VN-vertegenwoordiger voor Libië, Martin Kobler, op Twitter. De Europese Unie spreekt in een persverklaring over de aanval van een "zorgelijke ontwikkeling", gezien het "grote aantal slachtoffers".

"Vijanden van God"

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch publiceerde dit weekend het relaas van een Haftar-getrouwe militair die de aanval op het vliegveld overleefde. Terwijl hij zich verschool onder een voertuig, zag hij hoe negen kameraden in een rij op de grond moesten knielen, beschoten werden tot ze op de grond vielen en daarna één voor één een genadeschot kregen. De aanvallers riepen: "Jullie afvalligen, jullie vijanden van God."

De aanval op het vliegveld lijkt een pijnlijke zaak te worden voor premier Fayez al-Serraj

De aanval op het vliegveld lijkt een pijnlijke zaak te worden voor premier Fayez al-Serraj, in de ogen van het Westen het enige rechtmatige staatshoofd van Libië. Serraj is hoofd van een van de drie regeringen in het land, de Government of National Accord (GNA). Generaal Haftar is zijn belangrijkste politieke tegenspeler. Eerder deze maand leek er voor het eerst in ruim een jaar sprake van politieke toenadering tussen Serraj en Haftar na bemiddeling door Abu Dhabi.

Bataljon 13

Maar nu wordt Serraj dus geconfronteerd met de massamoord in Brak al-Shati. De aanval is opgeëist door een van zijn eigen milities: Bataljon 13 uit Misrata, dat zich vorig jaar onder het commando heeft geschaard van de GNA.

Libië heeft nauwelijks nog een beroepsleger. De drie regeringen die in het land actief zijn, bevechten elkaar via honderden milities.

Serraj heeft de commandant van Bataljon 13 geschorst, evenals zijn eigen minister van Defensie, Mahdi al-Barghati. Die ontkent dat hij zelf opdracht heeft gegeven tot de aanval op de legerbasis. Maar Serraj laat nu door zijn minister van Justitie onderzoeken in hoeverre zijn collega van Defensie en de commandant van Bataljon 13 betrokken zijn bij het bloedbad.

Via onderhandelingen met Serraj hoopt de EU de stroom migranten in te dammen die vanuit Libië de oversteek naar Europa wagen. Vooral Italië, dat noodgedwongen veel bootvluchtelingen opvangt, probeert met zijn regering tot harde afspraken te komen over het terugsturen van vluchtelingen.

Via onderhandelingen met Serraj hoopt de EU de stroom migranten in te dammen