Direct naar artikelinhoud
Sterrenkunde

Astronomen opgewonden: mysterieuze ster laat weer van zich horen

Impressie van Tabby's Star.

De meest tot de verbeelding sprekende ster in onze Melkweg laat zich weer opmerken. Afgelopen vrijdag begon Tabby's ster, of KIC 8462852, weer te dimmen. Wetenschappers breken zich het hoofd over de voortdurende schommelingen in helderheid. Sommigen suggereerden al dat er buitenaards leven in het spel is.

Het mysterie rond de ster wordt groter en groter. Nadat vrijdag een nieuwe dip in haar helderheid werd vastgesteld, willen astronomen zoveel mogelijk telescopen richten op de ster die zich op 1.480 lichtjaren van ons in de constellatie Cygnus bevindt.

Een vergelijkbaar schouwspel was er in 2015, toen de ster plots en herhaaldelijk 22 procent minder helder werd. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van oude gegevens bovendien dat Tabby's ster tussen 1890 en 1989 veertien procent van haar helderheid verloren heeft. 

Lees ook: Deze mysterieuze ster doet astronomen dromen

Bizar gedrag

Een sluitende verklaring voor het bizarre gedrag van de ster is er nog niet, maar astronomen bedachten een hele reeks theorieën. Sommigen wijten de schommelingen aan de interne dynamica van KIC 8462852. Anderen denken dan weer dat de ster zwakker wordt omdat ze in het verleden een planeet opgeslokt heeft. 

Enkelingen hopen dat dit de buitenaardse beschaving is die we al jaren zochten. De meest voor de hand liggende verklaring is echter dat de ster omgeven wordt door een hele zwerm planetoïden en ruimtepuin.

Mogelijk brengen de nieuwe observaties meer duidelijkheid. Net omdat Tabby's ster in een zweem van mysterie gehuld is, is de nieuwe activiteit groot nieuws in de astronomische wereld. De komende dagen zijn er dan ook tal van observaties gepland.