Politiek

D66 laat wetsvoorstel referendum vallen – SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat wet zélf voorleggen

22-05-2017 20:58

SP-Kamerlid Ronald van Raak gaat het wetsvoorstel voor een bindend referendum zelf indienen. Dat zegt hij maandagavond tegen ThePostOnline. Initiatiefnemers PvdA en GroenLinks zeiden eerder al hun handen van het voorstel af te trekken. Maandagavond liet mede-initiatiefnemer D66 aan Nieuwsuur weten het eigen voorstel ook niet langer te ondersteunen.

Van Raak maandagavond tegen TPO:

 

“Dan doe ik het wel. De wet moet worden ingediend en het referendum moet worden verdedigd. GroenLinks, PvdA en D66 schrijven vandaag geschiedenis. Het is nog nooit eerder vertoond dat de indieners een wet laten vallen, nadat die al door de Tweede en door de Eerste Kamer is aangenomen. Dit optreden getuigt van angst voor de burgers en weinig respect voor de democratie. Het correctieve referendum verdient een goede verdediging en dat wil ik graag doen. Ik zie uit naar de komende debatten in de Tweede Kamer.” 

 

Eerder maandag verherbouwde Nieuwsuur een maand oude primeur van BNR dat PvdA en GroenLinks hun handen van het voorstel aftrokken. Later meldde het actualiteitenprogramma dat D66 het eigen kroonjuweel nu ook bij het grofvuil zet. Er is nu definitief geen Kamermeerderheid voor het voorstel. Dat weerhoudt Van Raak niet: hij wil dat het gehele proces doorlopen wordt. Grondwettelijk zal de Nationale Vergaderzaal zich moeten buigen over de tweede lezing.

Lees ook

TPO – Nieuwsuur verherbouwt maand oude BNR-primeur: PvdA en GroenLinks blokkeren bindend referendum