NOS NieuwsAangepast

Roemrucht circus met de levende kanonskogel heeft de tent gesloten

Het was al een tijdje bekend, maar nu is het doek toch écht gevallen voor het Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus. Na 150 jaar kwam gisteren een eind aan 'The Greatest Show on Earth', een van de grootste en bekendste circussen van de wereld.

Per trein door de Verenigde Staten, van plek naar plek, zo herinneren de meeste Amerikanen het circus zich. Onder de noemer The Greatest Show on Earth zaten de zalen bomvol. Maar dat was vroeger. De teruglopende kaartverkoop van de afgelopen jaren heeft daar nu een eind aan gemaakt.

Doek valt definitief voor Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus

In de afgelopen 150 jaar kwam het circus met bijzondere acts. Grondlegger Phineas Taylor ('PT') Barnum zette de 14-jarige Rossa Matilda Richter ('Zazel') in 1877 bijvoorbeeld in als levende kanonskogel. De eerste in de geschiedenis.

Rossa Matilda Richter was de eerste 'levende kanonskogel'. Hier poseert ze bij haar kanon

Kritiek op de olifant

Vorig jaar nam het circus afscheid van de olifanten, na grote kritiek op de huisvesting en de behandeling van de dieren. Ook strengere wetgeving maakte het lastig voor de artiesten om nog langer met de dikhuiden op te treden.

Kaartjes werden steeds minder verkocht en volle zalen waren er vaak niet meer. Het Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus kon het hoofd niet meer boven water houden. En dus eindigde het avontuur gisteren in New York, met een uitverkochte zaal, dat wel.

  • Reuters
    De laatste show van het circus was wél uitverkocht
  • Reuters
    En dus kon het publiek nog één keer genieten van bijzondere acts
  • Reuters
    Maar het naderende afscheid was daarna onvermijdelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl