Direct naar artikelinhoud

Verzet tegen erfpachtplan zwakt af

Het verzet tegen de erfpachtplannen lijkt af te nemen. Sommige erfpachters zijn zelfs zo tevreden met het nieuwe voorstel van de gemeente dat ze hun handtekening voor een referendum willen intrekken.

Bijna twintig procent van de zevenduizend inspraakreacties kwam uit IJburg

De harde kern van het erfpachtverzet, verenigd rond belangenvereniging Seba, zal zaterdag opnieuw van zich laten horen tijdens een manifestatie bij de Stopera. Bij een vorige demonstratie, eind januari, kwamen meer dan duizend pachters protesteren en sloot het stadhuis in allerijl de rolluiken om de woedende huizenbezitters buiten te houden.

Het is de vraag of Seba deze aantallen weer op de been krijgt. Want het heftige verzet van toen maakte indruk op de coalitiepartijen D66, VVD en SP. Het in mei gepresenteerde nieuwe erfpachtvoorstel, dat in sommige gevallen de helft goedkoper is dan het oude, heeft inmiddels veel pachters over de streep getrokken.

Een derde van alle woningen op erfpacht, inclusief sociale huur, valt nu in het goedkoopste tarief, pocht wethouder Eric van der Burg (erfpacht). En die boodschap lijkt aan te komen.

Waar zit 't addertje?
'Als de SP de stekker er uittrekt of de kwestie wordt doorgeschoven naar een volgend college volgend jaar, kunnen de erfpachters van nu er mogelijk veel slechter afkomen,' stelt IJburger Marinus Knulst op de Facebookgroep Verenigd Erfpacht IJburg.

Bijna twintig procent van de zevenduizend inspraakreacties kwam uit IJburg. De herziening pakte daar in de meeste gevallen goed uit. 'Ik kan het bijna niet geloven. Waar zit het addertje?' vraagt Ruud van Andel zich af in een discussie over het nieuwe stelsel met zijn mede-IJburgers.

Voor Seba is het niet goed genoeg. Het ziet erfpacht als diefstal, en wil een volksraadpleging afdwingen. In 2013 zamelde het bijna veertigduizend handtekeningen in voor een referendum over de toenmalige stelselherziening. 

Toen die plannen van tafel gingen, beloofde de burgemeester dat de handtekeningen geldig zouden blijven als er een vergelijkbaar voorstel zou komen. Seba vindt het huidige voorstel vergelijkbaar, maar daar zijn sommige pachters niet blij mee. 

"Toen we het nieuwe voorstel zagen, knepen we elkaar in de arm. Klopt dit? Nu heeft Seba onze handtekeningen van vier jaar geleden toch ingediend en daar zijn wij het niet mee eens," aldus Lody Wesseling van de bewonersvereniging Huntum in Zuidoost. 

"Ik weet niet of een referendum nu goed nieuws is. Weer vertraging, terwijl iedereen van de huidige ellende af wil."

Knoop in de maag
'Het wordt een steeds dikkere soep,' stelt Van Andel op de Facebookgroep. Ook Knulst is bang dat het referendum het huidige erfpachtvoorstel bedreigt.

'Als er een referendum komt weten we niet hoe dat afloopt en hebben erfpachters heel lang een knoop in de maag. Gelukkig is de burgemeester niet van gisteren.'

Uitsluitsel over de komst van het referendum wordt over een paar weken verwacht. Het college van B&W en de gemeenteraad moeten zich hier nog over buigen.

Lees ook: Eric van der Burg: 'Ik geef dit erfpachtplan een 7' en Nieuwe rekentool erfpacht: 1 op de 3 komt in voordeligste erfpacht

Ik weet niet of een referendum nu goed is. Weer vertraging
Lody Wesseling