Direct naar artikelinhoud
Europa

Sp.a wil strengere Europese grenzen

Crombez is naar eigen zeggen klaar om het Europa van morgen vorm te geven .

De buitengrenzen van Europa moeten veel strenger worden en wie nog asiel wil aanvragen in Europa moet dat aan die buitengrenzen doen. Het is een van de voorstellen die sp.a vanmorgen lanceerde op haar Europacongres en die de hervorming van de EU moeten inzetten.

Europa moet slagvaardiger, sterker en socialer worden, vinden de socialisten. En dat kan volgens voorzitter John Crombez niet zonder grenzen te stellen. Neem dat gerust ook letterlijk. Als het van de socialisten afhangt, dan worden de Europese buitengrenzen veel sterker dan ze vandaag zijn én zullen asielaanvragen voor de EU in zijn geheel aan die grenzen moeten gebeuren in plaats van in iedere afzonderlijke lidstaat. 

"Zo vermijden we chaos en zijn we in staat een grotere solidariteit te tonen met mensen in nood", meent Crombez. "Daarnaast zorgen we voor een menswaardige opvang in de regio zelf en voor een gecontroleerde hervestiging van de meest kwetsbaren via een eerlijk spreidingsplan."

Valsspelers

Maar daar houdt de hervorming van Europa voor de socialisten nog niet op. Zij willen ook grenzen stellen voor 'al wie valsspeelt'. Sp.a denkt daarvoor aan een Buy European Act, in navolging van de nieuwe Franse president Macron, waarmee minstens 50 procent van de openbare aanbestedingen op Europese bodem geproduceerd moeten worden. Daarnaast ijveren ze voor een Europese vennootschapsbelasting om te voorkomen dat het sociaal systeem in andere landen ondermijnd wordt en moet er een Europese werkloosheidsverzekering komen. 

Wij gaan met alle progressieven, van Varoufakis tot Macron, het Europa van Morgen maken
John Crombez, voorzitter sp.a

De sp.a-voorzitter toonde zich strijdvaardig voor eigen publiek. "Wij gaan voor een Europa dat opnieuw de controle neemt, met duidelijke regels die voor iedereen gelden, en streng optreedt tegen fiscale, sociale, ecologische en politieke valsspelers. Sommigen zullen misschien kiezen om dat nieuwe Europese project te verlaten. Maar dan is dat maar zo", aldus Crombez. "Aan diegenen die denken dat wij socialisten het niet zo hard zullen spelen, zeg ik: 'Test ons, we zijn veranderd'. Wij gaan met alle progressieven, van Varoufakis tot Macron, het Europa van Morgen maken."