De rakettest van vorige week
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea lanceert opnieuw een raket

Noord-Korea heeft opnieuw een raket getest. De raket werd gelanceerd in de buurt van de hoofdstad Pyongyang, in de regio Kusong, en legde zo'n 500 kilometer af voor hij in de Japanse Zee terechtkwam, meldt het leger van buurland Zuid-Korea.

Het is de volgende in een serie testen die het land uitvoert in de ontwikkeling van nucleaire wapens en raketten.

De VN-Veiligheidsraad zal dinsdag samenkomen om de rakettest te bespreken. Een test van vorige week werd door de raad met harde bewoordingen veroordeeld. Er werden nieuwe sancties aangekondigd om Noord-Korea te dwingen te stoppen met het nucleaire programma.

De nieuwe president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, riep vanochtend meteen de nationale veiligheidsraad bijeen om de raketproef te bespreken. Japan heeft opnieuw het testen van raketten door Noord-Korea veroordeeld. Japan noemt de herhaalde lanceringen onacceptabel en in strijd met een VN-resolutie.

Teleurstellend

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zei in een interview met Fox News dat de rakettesten van Noord-Korea teleurstellend en verontrustend zijn. De Amerikaanse regering eist dat de testen stoppen.

De Amerikanen zeggen dat de raket een kortere afstand kan bestrijken dan de vorige drie die werden getest. De laatste test met een raket van dit type was volgens Amerikaanse militaire bronnen in februari.

Vorige week zondag vuurde Noord-Korea ook een raket af. Die legde ongeveer 800 kilometer af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl