Binnenland

12 procent automobilisten potentieel doodslagpleger want appen tijdens rijden

19-05-2017 10:45

Zo’n 12 procent van alle automobilisten stuurt tijdens het rijden wel eens een appje. Van de jongere automobilisten (18-35 jaar) stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten vanachter het stuur. Dat blijkt uit een in 2016 gehouden enquĂȘte van het CBS, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.

Bellen met het toestel in de hand doet 11 procent van de autorijders wel eens. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 automobilisten niet-handsfree bellen achter het stuur gevaarlijk vinden. Vrijwel iedereen vindt dat appen gevaarlijk is.

Hoewel handsfree telefoneren wel wettelijk is toegestaan, vindt 40 procent van de automobilisten dat ook gevaarlijk. Mannen zijn vaker tijdens het rijden met hun telefoon bezig dan vrouwen en jongeren vaker dan ouderen.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeert op basis van wetenschappelijke onderzoeken dat bellen achter het stuur negatieve effecten heeft op het rijgedrag en dat handsfree bellen in dit opzicht geen voordeel biedt.

Anp