Demonstratie tegen supermarkt Goisco op Curaçao
NOS NieuwsAangepast

Curaçaose supermarkten sjoemelen met houdbaarheidsdata

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Curaçaose supermarkten sjoemelen met de houdbaarheidsdatum van versproducten en vlees. Dat bleek vorige week uit controles van de inspectie van het ministerie van Economische Zaken op het eiland. Die vond soms wel vijf jaar oud en gebleekt vlees. Ook werd babyvoeding verkocht, waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum ver verstreken was.

Een kleine duizend boze burgers demonstreerden gisteravond op het parkeerterrein voor de Goisco. Dat is een van de grootste en voordeligste supermarkten op Curaçao én de plek waar de grootste hoeveelheden vlees over datum werden aangeboden.

Verontschuldigingen

Eigenaar Joël Goisco weigerde aanvankelijk met de demonstranten te praten en joeg ze de drukke ringweg op. Dat was olie op het vuur van de betogers. Op advies van de beveiliging ging Goisco toch het gesprek aan in zijn winkel met de leiders van het protest. Om escalatie te voorkomen, kwam hij even later naar buiten en bood zijn verontschuldigingen aan.

Maar hij zei er niet bij dat het nooit meer gaat gebeuren. "Ik word moe van dit gedoe, we zijn te lang stil gebleven", riep een van de demonstranten hem toe. " Wat wij nodig hebben is: controle, controle en controle. Iedere week moet er gecontroleerd worden."

Supermarkteigenaar Joël Goisco verkocht grote hoeveelheden vlees die over de datum waren

Klanten van de in opspraak geraakte winkels op het eiland zijn geschrokken. Veel van hen gaan nu naar de voormalige Albert Heijn in Zeelandia. Die kwam als enige ongeschonden uit de controle, hoewel de winkel producten boven de maximumprijs verkocht.

Een vrouw die 24 jaar in Nederland heeft gewoond, gaat nooit meer boodschappen doen bij Goisco. "Het gebeurt overal, ook in Nederland. Maar hier wordt te weinig gecontroleerd. Ze hebben alleen maar oog voor het geld, niet voor hun klant."

Ook volgens de lokale haringman ('mijn vis is altijd vers') is de nalatige controle van de overheid een van de grootste oorzaken van de verlopen producten in de schappen. Een klant die net een harinkje naar binnen heeft gewerkt, zegt dat het net zo is als met dronken achter het stuur of de giftige uitstoot van de raffinaderij Isla: "Het kan allemaal omdat de overheid wegkijkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl