Direct naar artikelinhoud

Filipijnen accepteren niet langer 'bemoeizuchtige' ontwikkelingshulp van EU

De Filipijnen accepteren niet langer ontwikkelingshulp vanuit de Europese Unie. Dit heeft Franz Jessen, de EU-ambassadeur in het Aziatische land, woensdag bekendgemaakt. De Filipijnse regering bedankt voor de Europese steunfondsen daags nadat China haar miljarden heeft beloofd.

Politieagenten staan bij het lichaam van een doodgeschoten verdachte tijdens een antidrugsoperatie.Beeld afp

'De Filipijnse regering heeft ons laten weten dat ze geen nieuwe EU-subsidies meer accepteren', zei Jessen woensdag, zonder verdere toelichting. Zo'n 250 miljoen euro aan steun komt te vervallen, schat de EU-diplomaat, geld dat vooral bestemd is voor moslimgemeenschappen in arme en onrustige regio's. De machthebbers in Manilla hebben zelf nog niet gereageerd.

De weigering van EU-subsidies volgt kort na de tweedaagse top in Peking, waarop China zijn plannen voor een 'nieuwe Zijderoute' uit de doeken deed. Voor dit netwerk van nieuwe handelsroutes deelt Peking 113 miljard euro aan leningen, ontwikkelingshulp en investeringen uit aan deelnemende landen, waaronder de Filipijnen. Die Chinese miljarden worden geïnvesteerd in infrastructuurprojecten, die het Aziatische land veel werkgelegenheid moeten opleveren.

Meer lezen

Dutertes campagne tegen drugsdealers is 'uitgebreider, agressief en hopelijk minder bloedig'. Zijn critici vrezen dat zij nu doelwit zijn, na de sloebers uit de sloppenwijken. (+)

China's 'nieuwe Zijderoute' biedt kansen. Europa kan beter zijn scepsis laten varen en op die rijdende trein uit China springen. (+)

Voor de hogesnelheidslijn tussen China en Laos moet veel, zo niet alles, wijken. Ga op digitale reis langs de nieuwe handelsroute.

Mogelijk grijpt Duterte de financiële toezeggingen vanuit Peking aan om zijn land los te trekken van het Europese infuus. De Filipijnse president, die zijn afkeer van de EU al vaak heeft geëtaleerd, zei in maart liever geld te lenen van de Chinezen, omdat die geen voorwaarden stellen.

De EU doet dat wel. Brussel, niet in de laatste plaats in de persoon van ambassadeur Jessen, is uitgesproken kritisch over het antidrugsbeleid dat Duterte voert sinds zijn verkiezing juni vorig jaar. De Filipijnse president verklaarde dealers en gebruikers vogelvrij en riep burgers op ze te doden. Sindsdien zijn ruim zevenduizend mensen vermoord; 2.500 daarvan werden door de politie doodgeschoten, de overigen vermoord door anonieme doodseskaders.

Via haar subsidies promoot de EU een andere aanpak van het Filipijnse drugsprobleem. Zo steekt Brussel geld in verslavingsbehandeling. 'Idiote' programma's, oordeelt Duterte. Hij beschuldigt de Europese 'hoerenzonen' van bemoeizucht. 'Waarom houden jullie je niet met je eigen zaken bezig?' Jessen noemde het vanzelfsprekend dat de EU bij ontwikkelingshulp de eigen waarden benadrukt.

Duterte (links) schudt de hand met de Chinese president Xi tijdens de top in Peking.Beeld reuters

Export

De wrijving tussen de Filipijnen en Brussel is politiek, want op economisch vlak zijn de banden uitstekend. Volgens de laatste cijfers (van maart) is de EU met 15,5 procent exportmarkt nummer één voor het Aziatische land. Dankzij een groei van bijna 50 procent schoot de EU in het eerste kwartaal van dit jaar
uitvoerlanden Japan en de VS voorbij.

Tussen 2007 en 2013 schonk Brussel 130 miljoen euro aan ontwikkelingshulp aan de Filipijnen. Nadat Manilla vrede had gesloten met de Moro-rebellengroepen, waarmee een einde was gekomen aan een 45 jaar durend conflict, zegde de EU in 2015 nog eens 325 miljoen euro toe, verspreid over de volgende vier jaar.

Volgens de laatste cijfers is de EU exportmarkt nummer één voor de Filipijnen