Direct naar artikelinhoud

Bodyguards Erdogan vallen betogers in Washington aan, VS verontwaardigd

Met ontzetting heeft de burgemeester van Washington gereageerd op het geweld waarmee bodyguards van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag een demonstratie uiteen hebben geslagen. Tegen bevelen van de Amerikaanse politie in gingen de beveiligers een groep anti-Erdogan-betogers in Washington hardhandig te lijf.

Burgemeester Muriel Bowser van Washington noemt het voorval onacceptabel. 'Wat we gisteren hebben gezien, een gewelddadige aanval op een vreedzame demonstratie, is een schoffering van de waarden van DC en onze rechten als Amerikanen.'

De vechtpartij brak uit voor de ambassade, waar de president, net terug van een onderhoud met Donald Trump, door demonstranten werd verwelkomd met protestleuzen. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu dreven de bodyguards het protest uiteen omdat 'de politie niet luisterde naar Turkse oproepen om in te grijpen'.

Twitter bericht wordt geladen...

Op Twitter zijn video's geplaatst waarin te zien is hoe beveiligers in zwarte pakken demonstranten slaan en trappen terwijl ze op de grond liggen. Vermaningen van Amerikaanse agenten, die de boel pogen te sussen, slaan ze in de wind. Negen mensen raakten gewond bij de vechtpartij. Twee personen zijn opgepakt; hun achtergrond is onduidelijk.

De politie wil alle betrokkenen identificeren en verantwoordelijk houden. Het is maar de vraag of de Turkse beveiligers terecht zullen staan, erkent de politiechef van Washington. De onschendbaarheid die diplomaten genieten in het buitenland staat vervolging mogelijk in de weg.

Tegendemonstranten (aanhangers van Erdogan) dinsdag in Washington.Beeld epa

Koerden

Tijdens zijn kennismaking met Erdogan zei Trump nieuw leven te zullen blazen in de militaire en economische samenwerking met Turkije. Ook zegde hij steun toe aan de Turkse strijd tegen Islamitische Staat (IS) en de Koerdische PKK. Wel blijft de Amerikaanse ambitie om de Koerdische YPG-milities in Syrië te bevoorraden met wapens een doorn in het oog van Erdogan. De VS zien de Syrische Koerden als bondgenoot in de strijd tegen IS, Turkije beschouwt hen vooral als handlangers van de PKK.