James Comey
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekscommissie wil Comey volgende week verhoren

De Republikeinse voorzitter van een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Jason Chaffetz, wil de ontslagen FBI-directeur James Comey volgende week verhoren. Hij wil woensdag van Comey horen of president Trump inderdaad bij hem het verzoek heeft neergelegd om het onderzoek naar de toenmalige veiligheidsadviseur Michael Flynn te stoppen.

Chaffetz onderzoekt met zijn commissie de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Trump zou Comey in februari hebben gevraagd het onderzoek te laten varen. Hij zei ook dat Flynn niets fout had gedaan. The New York Times kreeg informatie over een persoonlijke memo van Comey waarin die over het verzoek schrijft.

Volgens de krant bewijst de memo dat Trump zich actief bemoeide met het FBI-onderzoek naar banden tussen vertrouwelingen van Trump en Rusland. Chaffetz heeft de opvolger van Comey gesommeerd alle notities van de ontslagen directeur over te dragen.

Oneerlijk

President Trump haalde vandaag in een speech weer uit naar media. Hij sprak bij de diploma-uitreiking van de kustwacht. Hij vertelde de afgestudeerden dat er nooit een politicus is geweest die zo oneerlijk door journalisten is behandeld als hij.

Hij vertelde hun ook dat ze ooit mee zullen maken dat ze oneerlijk behandeld zullen worden. Hij adviseerde ze dat ze in dat geval moeten "vechten, vechten, vechten!".

Trump ligt de afgelopen dagen niet alleen onder vuur vanwege zijn verzoek aan Comey. Ook het delen van gevoelige informatie met Rusland achtervolgt hem nog. De Amerikaanse president heeft erkend dat hij die informatie gedeeld heeft, maar volgens hem is dat zijn goed recht.

Poetin

De Russische president Poetin ontkende vandaag overigens stellig dat Trump geheimen heeft verklapt. Hij zou zelfs bereid zijn opnames van het gesprek tussen Trump en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov te delen met Amerikaanse politici.

Woordvoerder Sean Spicer van het Witte Huis liet vanavond aan journalisten weten hij er geen weet van heeft of het gesprek tussen Trump en Lavrov door de Russen is opgenomen.

Spicer vertelde ook dat Trump vandaag nog vier kandidaten spreekt die in aanmerking komen om de ontslagen Comey op te volgen. De president hoopt voor vrijdag een opvolger aan te wijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl