Direct naar artikelinhoud
Terreurdreiging

Duitsland: "Saoedi-Arabië verspreidt extreme islam in Kosovo"

Kosovaren tijdens het gebed aan de Sultan Mehmet Fatih-moskee in Pristina.

Volgens de Duitse regering verspreidt Saoedi-Arabië in ijltempo het wahabisme in Kosovo. Dat is een uiterst conservatieve interpretatie van de islam. Het land stuurt radicale predikers naar de Balkan en financiert er de bouw van moskeeën. "Onder de ogen van de NAVO-vredesmacht KFOR ontwikkelt Kosovo zich tot een centrum van terreur", waarschuwt Duits politicus Sevim Dagdelen.

De linkse politicus stelde de Duitse regering een vraag over de toenemende invloed van Saoedi-Arabië en andere Golfstaten in de Balkan, en in Kosovo in het bijzonder. Uit het antwoord van de regering, dat Die Welt kon inkijken, blijkt dat de Duitse autoriteiten inderdaad hebben vastgesteld dat Saoedische organisaties in Kosovo actief zijn en daar het wahabisme door middel van predikers verspreiden.

Dagdelen noemt het "een schande dat Saoedische haat- en geweldpredikers ongestoord hun gevaarlijke ideologieën kunnen verspreiden". In Kosovo is een door de NAVO geleide internationale vredesmacht actief die de vrede en veiligheid in het land bewaakt. "Onder de ogen van KFOR heeft het Balkanland zich ontwikkeld tot het centrum van terreur", aldus Dagdelen.

De politicus vraagt de Duitse regering de situatie in Kosovo niet langer mooier voor te stellen dan ze is en concrete cijfers te noemen in verband met het aantal strijders dat IS in het gebied al heeft kunnen rekruteren.

Invloed van Turkije

Duitsland stelt daarnaast ook een toenemende invloed van Turkije in de Balkan vast. "Sinds het aantreden van de AKP-regering in 2002 en in het bijzonder sinds de ambtsperiode van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, hebben de Turkse machthebbers hun buitenlands beleid geheroriënteerd. Het zwaartepunt is nu in die regio's komen te liggen die vroeger deel uitmaakten van het Ottomaanse Rijk", klinkt het."Turkije wil een actieve rol in de regio opnemen."

Volgens informatie waarover de Duitse regering beschikt, wordt het aanslepende conflict tussen regeringspartij AKP en de Gülen-beweging ook in Bosnië-Herzegovina, Albanië, Macedonië en Kosovo uitgevochten.

Kosovo stond meer dan 500 jaar onder de heerschappij van de Ottomanen en is één van de armste en corruptste regio's van Europa. In 2008 verklaarde het land zich eenzijdig onafhankelijk van Servië. Sinds 1999 vloeide al meer dan 5 miljard euro van de EU naar het gebied.