Direct naar artikelinhoud
Opinie

Belangen van daders wegen veel te zwaar bij de rechter

In 2013 reed de nu 35-jarige Pool S.D. een 2-jarig meisje en haar grootouders in het Limburgse dorp Meijel dood. De ouders van het meisje, die in één klap hun kind en (schoon)ouders verloren, zijn in diepe rouw gedompeld. De hardrijder verwoestte niet slechts het leven van de slachtoffers; ook het leven van de ouders van het meisje ligt aan diggelen.

en
Beeld anp

In hoger beroep oordeelde de rechter dat de man veel te hard had gereden. De rechter vond een celstraf van 15 maanden passend en geboden. Dat is slechts vijf maanden per leven. De man heeft alles in het werk gesteld om vooral geen straf te krijgen. Daarmee gaf hij aan geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daad te nemen.

Het Burgercomité tegen Onrecht vindt de straf, gelet op het aantal slachtoffers en de houding van de man, aan de lage kant. Maar het kan vooralsnog niet anders doen dan dit accepteren.

Maar wie schetst onze verbazing? Na minder dan negen maanden is de hardrijder alweer op vrije voeten gesteld. Reden: zijn in Polen verblijvende vriendin moest bevallen. Toevalligerwijs negen maanden geleden zwanger geraakt. In april al mocht de hardrijder naar Polen toe, terwijl de ouders van het doodgereden meisje nog van niets wisten. Zij zijn hiervan recentelijk op de hoogte gebracht.

Het verbaast ons dat deze ouders niet door het Informatiepunt Detentie Verloop zijn geïnformeerd over de aanstaande vrijlating. Slachtoffers en nabestaanden hebben hier immers recht op. Nog groter werd de verbazing dat de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) hiervoor toestemming heeft verleend.

Dezelfde Raad pleit er ook voor dat de levenslang gestrafte Edwin S. op proefverlof mag. Edwin S heeft een man uit Badhoevedorp om het leven gebracht en diens echtgenote in haar borst geschoten.

De reclassering schat het recidiverisico 'hoog' in. Dat betekent dus dat de kans dat deze Edwin wederom een ernstig misdrijf pleegt groot is. Desondanks wil de RSJ dat Edwin op verlof kan, zodat hij boodschappen kan doen en met het ov kan reizen. Die wensen heeft hij kenbaar gemaakt.

Het Burgercomité betreurt het zeer dat de Raad de belangen van de daders verre laat prevaleren boven het belang van de nabestaanden. Beseft de RSJ wat de beslissing voor hen betekent? Heeft de RSJ ook maar enig moment overwogen in gesprek te gaan met de nabestaanden? Beseft de RSJ dat het leven van de nabestaanden mogelijk volkomen overhoop gaat?

Wij rekenen erop dat de leden van de RSJ hun verantwoordelijkheid nemen, mochten deze daders wederom slachtoffers maken. Het risico dat de RSJ neemt is onverantwoord groot. Het zal uw dierbare zijn die mogelijkerwijs slachtoffer wordt van deze monsters.

Joost Eerdmans en Jack Keijzer zijn leden van het Burgercomité tegen Onrecht

Het risico dat de RSJ neemt is onverantwoord groot