Ga naar Content
Noord-Holland

Deze man liet een handgranaat achter in een Amsterdams café

16 mei 2017, 23.22 uur · Aangepast 17 mei 2017, 09.14 uur
Door: · Foto: Politie

AMSTERDAM (AT5) Een ruzie met de portier van Café in the City aan het Kleine Gartmanplantsoen in Amsterdam is mogelijk het motief geweest om er enkele dagen later een granaat achter te laten.

In Opsporing Verzocht zijn beelden getoond van de man die op 8 februari een granaat in het café neerlegde. Op de beelden is te zien hoe de nauwelijks herkenbare dader op klaarlichte dag iets uit zijn jaszak haalt, dat neerlegt en ervandoor gaat.

Ontruiming
Het café, waar op dat moment zo'n twintig mensen aanwezig zijn, wordt meteen ontruimd. De directe omgeving van de kroeg wordt afgezet terwijl de Explosieven Opruimingsdienst het explosief onderzoekt.

De verdachte vlucht in de richting van de Weteringschans. Op de Zieseniskade staat een handlanger op een scooter hem op te wachten. De twee proberen hun gezichten te bedekken, ze lijken precies te weten waar de camera's hangen. 

Lees ook: Handgranaat in café mogelijk neergelegd door geweigerde gast

De recherche denkt dat er een verband is tussen een man die zaterdagavond 4 februari ruzie maakte met portiers van het café en de man die de granaat op 8 februari achterliet. Mensen met informatie over de dader kunnen contact opnemen met de politie via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Opsporingsprogramma Bureau NH besteedt morgen ook aandacht aan de zaak.