De burgemeesters van Den Helder en Texel draaien samen de kraan van de nieuwe waterleiding open
NOS Nieuws

Nieuwe waterleiding in zee: Texel nooit meer zonder water

Wie de pont naar Texel neemt, vaart er zonder het te weten dwars overheen. Vandaag stroomt voor het eerst water door de nieuwe waterleiding van het vasteland naar Texel: een pijpleiding van ruim 4,5 kilometer lang, 85 meter onder water.

In 2013 was het even spannend op Texel toen er een lek ontstond in de oude waterleiding. Parkbeheerder André van der Vliet van vakantiepark De Krim weet het nog. Door de sterke stroming kwam een van de twee leidingen die eind jaren 80 waren aangelegd bloot te liggen en ontstond er een breuk. "Toen hebben ze die leiding afgesloten, maar er was er nog eentje over. Dat ging goed, ware het niet dat we kort daarna een hittegolf kregen."

Waterbedrijf PWN bracht voor de zekerheid met tankwagens extra drinkwater naar het waddeneiland. "900.000 liter per dag", weet Van der Vliet.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zelf maakte hij een folder voor zijn vakantiegasten met adviezen van het waterbedrijf om zuinig met het water om te springen. "Douche korter en niet met zijn allen tegelijk", zegt Van der Vliet. "En als je je tanden poetst, draai dan de kraan dicht. We hebben die folder wel uitgedeeld, maar eigenlijk hebben we nooit iets van een watertekort gemerkt. Misschien dat er ergens wel een keer een wat lagere waterdruk is geweest op het eiland, maar niemand is er zenuwachtig van geworden."

Sommige dingen kunnen we niet alleen en moeten we samen doen met de rest van de wereld.

André van der Vliet, parkbeheerder vakantiepark De Krim

Op Texel zouden ze de watervoorziening het liefst zelf regelen, zegt Van der Vliet. "Dat 'eigen' zit in Texel. Maar sommige dingen kunnen we niet alleen en moeten we samen doen met de rest van de wereld. Voor 1988 waren we niet afhankelijk van het vasteland. We hadden onze eigen drinkwatervoorraad in de duinen. Met verhitting en een technisch proces werd zout water zoet en drinkbaar gemaakt."

Drinkbaar, maar het zelf gewonnen water was niet van de allerbeste kwaliteit, zegt Van der Vliet. "Er zat geen fluor in en weinig kalk, dus dat was minder goed voor de tanden. En het was ook niet goed voor de natuur. Het waterwingebied kon gaan verdrogen."

De oude pijplijn werd in 2013 al gerepareerd, en met de nieuwe waterleiding zijn alle mogelijke problemen met de watervoorziening definitief uit de wereld. Toch wel een opluchting voor de parkbeheerder, al zijn er nooit echt watertekorten geweest. "Tja, hoe belangrijk is water? Je merkt pas hoe belangrijk het is als je het niet hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl