Direct naar artikelinhoud
moederdag

Directeur van schooltje dat Moederdag "afschafte" met dood bedreigd: "Ik wil dat het stopt"

Directeur Dominique Paquot: "Ik was bang voor mezelf en mijn familie."

De school Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe, die vorige week in opspraak kwam omdat ze Moederdag wilde "afschaffen", heeft al driehonderd dreigmails ontvangen. "Ik wil dat het stopt, dit is hallucinant", reageert directeur Dominique Paquot.

"Ik heb verschillende doodsbedreigingen ontvangen", reageert Singelijn-directeur Dominique Paquot. "Ik heb drie kinderen, die ook op Facebook zitten en bang zijn door alles wat ze daar lezen." Ook voor de kinderen van de school is het stresserend, meent de directeur. 

Tijdens het telefoongesprek loopt er een nieuwe dreigmail binnen. "Ik wil dat het stopt. Dit is hallucinant. Ik begrijp de redenen ook niet." Dat het zo uit de hand is gelopen, had hij nooit verwacht. "Het was een kleine beslissing van een kleine Brusselse school."

In overleg met zijn advocaat heeft Paquot een klacht ingediend bij de politie. "Achter de directeur schuilt er ook een mens." Een onderzoek wordt geopend. 

Vanmorgen was er een politiepatrouille aanwezig. Dat gebeurde na overleg met de burgemeester en de lokale politie.

Diversiteit 

De directeur van de Franstalige school had vorige week aangekondigd dat er niet meer geknutseld zou worden naar aanleiding van Moederdag. Hij wilde zo respect hebben voor diversiteit. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld geen mama, maar wel twee papa's.

'Ik heb verschillende doodsbedreigingen ontvangen'
Directeur Dominique Paquot

Sommigen dachten dat de directeur vooral culturele diversiteit beoogde. Dat schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat, en er kwamen heftige reacties, ook uit de politiek. Onderwijsminister Hilde Crevits uitte haar ongenoegen op Twitter: "Moeders & vaders. Laat ze ons koesteren, meer dan ooit. En ja, ook hun dag." Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir trok met een scherpe tweet van leer: "Hebben we integratie dan echt helemaal opgegeven? Dit is geen uiting van respect. Wel van lafheid."

Verkeerde interpretatie

Directeur Dominique Paquot stelde zijn communicatie bij en benadrukte dat hij het over diverse gezinssituaties had. Daarop wiste Demir haar tweet. "Niet omdat ik van mening veranderd ben. Wel omdat de schooldirecteur zijn eerste communicatie bijstuurde", aldus Demir op Facebook. "In zijn reactie op het VRT-journaal beweerde de schoolverantwoordelijke dat het gebruik van het woord ‘culturen’ verkeerd geïnterpreteerd werd . Het sloeg op andere gezinssamenstellingen: kinderen met twee papa’s of mama’s, alleenstaande ouders, plusmama’s…. Niet op ‘andere culturen’."