Direct naar artikelinhoud

Mijn huur is in vijf jaar 30 procent gestegen, word ik de stad uit gejaagd?

Mijn sociale huurwoning in de Amsterdamse Pijp is de afgelopen vijf jaar 30 procent duurder geworden. Word ik de stad uit gejaagd?

'De maximale huur van een woning is afhankelijk van het woonwaarderingssysteem, de huurpunten.'

In zekere zin wel. Uw huur is gestegen van 630 naar 815 euro per maand. Samen met uw partner bent u middenklasse, met een gezinsinkomen van ruim 45 mille per jaar. U werkt beiden in het onderwijs en krijgt al jaren geen loonsverhogingen. Het onderwijs zit al jaren op de nullijn.

Sinds 2013 mag de huur harder stijgen dan de inflatie. Daarnaast ziet de overheid uw gezin als scheefhuurders, omdat uw inkomen bovenmodaal is. Uw huur stijgt daarom jaarlijks met gemiddeld 5 procent.

Er bestaat een huurliberalisatiegrens van 710 euro per maand, om sociale huur te scheiden van de vrije sector. U bent al een paar jaar door die grens heen. Zolang u niet verhuist, kan dat. De Woonbond - de belangenorganisatie voor huurders - vindt dat de huur van sociale woningen niet hoger zou mogen zijn dan die 710 euro, maar overheid en woningcorporaties delen de mening niet.

De maximale huur is afhankelijk van het woonwaarderingssysteem, de huurpunten. Uw woning heeft 224 punten en mag op grond daarvan maximaal 1.121 euro per maand kosten. Het aantal punten is mede afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning, en die stijgt in Amsterdam de pan uit. Uw huur wordt alleen maar hoger. Overigens, in andere grote steden, zoals Rotterdam en Utrecht, is dat ook het geval.

Sinds 2013 mag de huur harder stijgen dan de inflatie

Zodra u de woning verlaat, kan de woningcorporatie de huur flink verhogen. Een etage als de uwe levert makkelijk 1.600 euro per maand op. Het overhevelen van een woning uit de sociale sector naar de vrije sector wordt harmonisatie genoemd.

Er worden door de overheid wel maatregelen genomen. Zo mag een woningcorporatie in 2017 de huren maximaal 1,3 procent ophogen, inclusief de harmonisatie. Elke corporatie stemt de huren af met de eigen huurdersorganisatie. Daarbij kunnen aanvullende afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld om de huur tot een bepaald maximum te laten stijgen of om scheefhuurders mee te tellen bij de maximale huurverhoging van 1,3 procent. In Amsterdam hebben de samenwerkende huurdersorganisaties die beperkingen niet opgelegd.

Uw huur kan over 10 jaar ruim 1.200 euro per maand bedragen. Een koopwoning dan maar? Met uw inkomen krijgt u meer dan 200 duizend euro hypotheek, en u moet minimaal 10 duizend euro eigen geld inbrengen. Het wordt wel Amsterdam-Noord, Purmerend of Almere.

Uw huur kan over 10 jaar ruim 1.200 euro per maand bedragen. Een koopwoning dan maar?

De gemeente Amsterdam liet deze week weten 1.500 huurwoningen te bouwen met huren tussen 710 en 1.000 euro per maand. Sommige scheefhuurders krijgen voorrang en de huurprijs moet voor lange tijd ongewijzigd blijven. Een strohalm, maar het wordt minder dan wat u nu heeft.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl