Direct naar artikelinhoud
Natuur

Wetenschappers vinden 9 procent meer bos op Google Earth

Wetenschappers vinden 9 procent meer bos op Google Earth

De wereldwijde bosoppervlakte is minstens 9 procent groter dan tot nog toe werd gedacht. Tot die conclusie komen onderzoekers op basis van beelden van Google Earth.

Bij schattingen van de wereldwijde bosoppervlakte zijn er te veel verschillen in de resolutie van de satellietbeelden, in de definities van wat je als bos beschouwt en ook in de algehele aanpak van de schattingen.

Dat probleem doet zich vooral voor bij bossen in droge gebieden. Die blijken onderschat te zijn, stellen onderzoekers in het gerenommeerde tijdschrift Science

Steekproeven

De wetenschappers, onder wie ook de Belgische bosexpert Jean-Francois Bastin, baseren zich daarvoor op satellietbeelden van Google Earth. Daarmee deden ze steekproeven voor drooglandzones in de hele wereld, samen goed voor ruim 200.000 hectare. In die zones vonden ze 40 tot 47 procent meer bossen dan in vorige schattingen. Dat komt wereldwijd neer op 467 miljoen hectare bos dat voordien nooit is gezien.

Dat het verschil met vorige schattingen zo groot is, komt doordat de droge gebieden goed zijn voor 40 procent van de wereldwijde landoppervlakte. Ze zijn vooral te vinden in Afrika, Azië en beide Amerika's.

Goede schattingen van de wereldwijde bosoppervlakte zijn belangrijk omdat wetenschappers daaruit kunnen afleiden hoeveel CO2 bossen kunnen opnemen.