Leerlingen op een basisschool in Leiden
NOS NieuwsAangepast

Nijmeegse basisscholen roepen ouders op om voor de klas te staan

De Nijmeegse scholengroep Conexus heeft een oproep gedaan aan ouders om voor de klas te staan als er geen invalkrachten te vinden zijn. Dat moet voorkomen dat kinderen naar huis worden gestuurd als hun juf of meester ziek is. Bij de groep zijn 31 basisscholen aangesloten.

Ouders die bevoegd zijn als leraar of zijn opgeleid als onderwijsassistent zouden kunnen bijspringen als leerkracht. Andere ouders worden opgeroepen om als vrijwilliger kinderen op te vangen, bevestigt de scholengroep naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Volgens bestuurder Toine Janssen komen de ouders in beeld als een school alles heeft geprobeerd. "Dat wil zeggen kinderen over andere groepen verdelen, een stagiair inzetten of de directeur voor de klas zetten. Daar zijn grenzen aan en we hebben de afgelopen tijd gemerkt dat we daardoor helaas kinderen naar huis moesten sturen."

Minder pabo-studenten

Volgens Janssen is dit de opmaat van een naderend lerarentekort. Nu al wordt het moeilijker om invalkrachten te vinden. "Er kiezen minder mensen voor het onderwijs. Dat heeft onder meer te maken met salariëring, verhalen over een hoge werkdruk en de aanscherping van toelatingseisen tot de pabo", aldus Janssen.

Hij heeft al een reactie van een ouder die zich wil laten omscholen tot leraar. "We gaan kijken hoe we diegene daarbij kunnen helpen."

We voorspellen een lerarentekort van 10.000 voltijdsbanen in 2025.

Voorzitter Rinda den Besten van de PO-raad

De PO-raad, de werkgeversorganisatie in het basisonderwijs, ziet de oproep van de scholengroep als een ernstig signaal. "Het is helaas niet het enige schoolbestuur dat creatief wil zijn met een groot probleem," zegt voorzitter Rinda den Besten in het NOS Radio 1 Journaal.

"In de Randstad is er al een tekort van zo'n 1200 tot 1500 leraren. En we voorspellen een lerarentekort van 10.000 voltijdsbanen in 2025."

Volgens haar moet het vak van leraar weer aantrekkelijk worden gemaakt, met een hoger salaris en minder werkdruk. "Dus dat betekent minder administratieve lasten, het meer inzetten van ict en meer doen met ondersteunend personeel. Maar daar is wel geld voor nodig."

Staatssecretaris Dekker

Volgens staatssecretaris Dekker is het niet zozeer een kwestie van geld. Dat gaat er wat hem betreft op dit moment dan ook niet komen. Het probleem met de invalkrachten speelt volgens hem vooral door een stapeling van tijdelijke contracten.

"Veel scholen lossen dat op door tijdelijk mensen die al met pensioen zijn in te zetten, of andere bevoegde invallers. Als dat niet lukt zoek je soms naar creatieve andere oplossingen. Die hebben ze in Nijmegen gevonden en dat is prima, mits de ouders wel de bevoegdheid hebben om voor de klas te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl