Direct naar artikelinhoud
VS

Witte Huis stuntelt met communicatie: woordvoerder verstopt zich in de bosjes

Sean Spicer.

Alsof het plotse ontslag van FBI-chef James Comey nog niet gek genoeg was, verzorgde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer dinsdagavond opnieuw een merkwaardig optreden. In een poging de pers te ontlopen, verstopte hij zich in de bosjes van het Witte Huis.

Dat was het gevolg van de ongelukkige manier waarop het ontslag van de FBI-directeur naar buiten werd gebracht. Volgens een verslag uit de Washington Post was Spicer van plan Comeys ontslag via een persbericht wereldkundig te maken, maar koos hij voor de kortere weg: hij stapte zijn kantoor uit, verkondigde het nieuws aan toevallige toehoorders en verdween weer. Daar wilde Spicer het die dag bij laten.

De avond nam een vreemde wending toen Spicer onaangekondigd toch voor de camera's van Fox Business verscheen met een paar holle frasen, maar zonder uitleg van Comeys ontslag. Na een kort tv-optreden zocht hij, in een poging de toegestroomde zwerm verslaggevers te ontlopen, dekking tussen de heggen van de presidentiële tuin. Een groep journalisten mocht zich uiteindelijk bij hem voegen - in het halfduister, want op aandringen van Spicer waren de lichten gedoofd. Er mocht niet worden gefilmd.

Een groep journalisten mocht zich uiteindelijk bij hem voegen - in het halfduister, want op aandringen van Spicer waren de lichten gedoofd. Er mocht niet worden gefilmd

Vervolgens bleek de woordvoerder amper in staat antwoord te geven op de vragen die hem werden gesteld. 'Ik weet het niet', kregen de verslaggevers meermaals te horen. Na tien minuten zette Spicer met een bedankje abrupt een punt achter het onderhoud en liet de journalisten in verwarring achter.

Een grap

Zo mogelijk nog amateuristischer was de wijze waarop Comey zijn ontslag moest vernemen. De gewezen FBI-directeur was bezig met een toespraak in Los Angeles toen hij op een televisiescherm het breaking news zag binnenkomen. Een grap, dacht een lachende Comey, totdat zijn entourage hem apart nam. Kort daarna is de ontslagbrief afgeleverd bij het FBI-kantoor in Washington.

Vanaf dag één is Spicers optreden ongelukkig. Zo belandde hij daags na de inauguratie van Trump in een absurdistisch wellesnietes met de pers over de opkomstcijfers bij de ceremonie. Ook raakte hij in opspraak toen hij, sprekend over het Assad-regime, beweerde dat zelfs Adolf Hitler geen chemische wapens had gebruikt. Een poging de schade te herstellen pakte averechts uit: anders dan Assad had Hitler het gas niet tegen zijn eigen volk ingezet, aldus Spicer.