Jacques Budding van de NVWA
NOS NieuwsAangepast

NVWA controleert op tijgermug in Veenendaal: 'Blijft heel spannend'

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanaf vandaag weer in Veenendaal of de Aziatische tijgermug daar nog aanwezig is. Het insect duikt steeds vaker op in Nederland en kan het zikavirus en knokkelkoorts overbrengen.

Vorig jaar werden meerdere tijgermuggen aangetroffen in de wijk Dragonder-Noord in Veenendaal. De NVWA heeft geen idee waar het beestje vandaan komt. Medewerkers hebben vallen geplaatst en bellen bij wijkbewoners aan om in bloempotten en regentonnen te kijken of er broedplekken zijn. Eventuele eitjes worden meteen vernietigd.

René Verhoeven van de NVWA vertelt dat in het begin van het seizoen eigenlijk alleen nog maar larfjes te vinden zijn. "Het is veel zoeken, maar als je weet waar je moet kijken, kun je ze wel vinden. We hebben al een stuk of zes monsters van plekken waar larven zaten gevonden en die hebben we meegenomen", zei hij vanochtend.

Muggenlarven in een potje

Verhoeven zegt dat het zeker niet allemaal tijgermuggen zullen zijn. "Hopelijk zelfs allemaal niet. Alle steekmuggen hebben ongeveer dezelfde larven." In een laboratorium wordt gekeken of het gaat om tijgermuggen of niet.

Nog steeds is onduidelijk hoe de gevaarlijke mug naar Nederland is gekomen. Normaal gesproken gebeurt dat via het transport van autobanden of bamboe uit het besmette gebied. Dat is nu niet het geval, zegt Jacques Budding van de NVWA. "We weten niet hoe ze deze kant op zijn gekomen. Hopelijk komen we er dit jaar achter. Het blijft heel spannend en een uitdaging om de oorzaak te achterhalen", zegt Budding.

Het vangen van de larven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl