Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Studie: dagelijkse dosis cannabis gaat achteruitgang hersenen tegen

Studie: dagelijkse dosis cannabis gaat achteruitgang hersenen tegen

Duitse onderzoekers hebben een interessante remedie gevonden tegen de achteruitgang van de hersenen. Ze ontdekten dat een kleine, dagelijkse dosis cannabis een positieve invloed heeft op het brein van oudere muizen. Het plan is nu om dat dit jaar ook bij mensen te testen.

Uit tests op muizen blijkt dat tetrahydrocannabinol (THC), de psychoactieve stof in cannabis, het geheugen aantast bij jonge muizen maar dat net een boost geeft bij oude exemplaren. Een dagelijkse, kleine dosis THC kan het cognitieve verval vertragen en zelfs ongedaan maken, zo stellen de onderzoekers in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine

Het Duitse onderzoeksteam diende muizen van twee maanden, 1 jaar en 1,5 jaar dagelijks een dosis THC toe. De diertjes werden getest op hoe snel ze uit een waterdoolhof konden ontsnappen en hoe snel ze bepaalde voor hen al bekende zaken (zoals muizen die ze eerder zagen) konden herkennen.

Een dagelijkse, kleine dosis THC kan het cognitieve verval vertragen en zelfs ongedaan maken

Niveau van jonge muizen

Zonder drugs presteerden de jonge muizen het best en hadden de oude muizen het moeilijk. Maar na de THC-infusies waren de rollen omgekeerd. De oudere muizen onder invloed van THC haalden plots het niveau van de jonge drugvrije muizen. Die verbetering bleef nog weken na de laatste infusie aanhouden. En geen van de muizen vertoonde bijwerkingen van de drugs.

De wetenschappers besluiten dat een behandeling met een kleine dosis THC bij volwassen en oude dieren kan leiden tot een langdurige verbetering van de cognitieve prestaties. Ze vermoeden dat de drug het zogenoemde endocannabinoïde systeem stimuleert, een lichaamseigen systeem dat cannabinoïde aanmaakt en een rol speelt bij stress. Dat systeem wordt met de leeftijd minder actief bij muizen, maar ook bij mensen.

Preteffecten

Deze ontdekking kan dus bijzonder interessant zijn, als uit tests zou blijken dat hetzelfde geldt voor de mens. Het Duitse team wil later dit jaar een onderzoek bij mensen starten. De schadelijke effecten van zwaar cannabisgebruik bij jongeren zijn intussen al vaak bestudeerd, maar studies naar de impact van de drug op het brein van oudere gebruikers zijn eerder zeldzaam.

De nieuwe ontdekking doet de hoop op een behandeling tegen dementie rijzen

De nieuwe ontdekking doet de hoop rijzen op een behandeling tegen de achteruitgang van het brein of zelfs tegen ziektes als dementie, zonder de gekende preteffecten van de drug.

Maar zover is het nog lang niet. Zelfs als later dit jaar zou blijken dat THC hetzelfde effect heeft op de hersenen van oudere mensen, zijn er nog obstakels te overwinnen. THC heeft complexe en soms schijnbaar tegenstrijdige gevolgen, afhankelijk van de dosis, de leeftijd van de gebruiker en hoe vaak de drug wordt ingenomen.