Direct naar artikelinhoud

Zo wordt Lenin voor 177.280 euro per jaar 'levende' gehouden

13 miljoen roebel, ofwel 177.280 euro. Dat is het bedrag dat de Russische regering dit jaar heeft geraamd voor het oplappen van het gebalsemde lichaam van Vladimir Lenin, 92 jaar na zijn dood.

Lenin in het Mausoleum in Moskou.Beeld AFP

Het bedrag is nodig om het lichaam van de ex-Sovjetleider 'in levensechte staat' te houden, meldt het Russische nieuwskanaal RBK. Sinds de val van de Sovjetunie in 1991 wordt het onderhoud van Lenin niet meer gefinancierd door de staat, maar uit publieke fondsen. Volgens de regering is er voor dit jaar een aanbesteder gevonden, al is de naam niet vrijgegeven.

Toen Lenin in 1924 stierf, waren de meeste Sovjetleiders tegen het idee om zijn lichaam te bewaren. Er gingen stemmen op om Lenin in een gesloten tombe op het Rode Plein in Moskou te begraven. Maar door de koude winter van dat jaar, verkeerde het lichaam van de Sovjetleider twee maanden na zijn dood nog altijd in uitstekende staat. Dat gaf de leiders het idee om het lichaam voor langere tijd te conserveren. Zijn lot werd vervolgens in handen gelegd van een groep experts, die tot op de dag van vandaag druk zijn om het lichaam van Lenin op te lappen.

De zes anatomisten, biochemici en chirurgen, ook wel bekend als 'het Mausoleum Team', nemen niet alleen Lenin onder handen, maar ook andere grootheden als de Vietnamese leider Ho Chi Minh en de Noord-Koreaanse Kim il-Sung en Kim Jong-Il. De lichamen van laatstgenoemden vliegen jaarlijks naar de Russische hoofdstad voor een onderhoudsbeurt van zo'n twee maanden.

Communisten houden een portret vast van Lenin, 92 na zijn dood.Beeld epa

Bad van chemicaliën

Voor Lenin wordt beduidend meer tijd vrijgemaakt. Het vocht in zijn lichaam is vervangen door chemicaliën en in zijn borstholte is een pomp geplaatst zodat hij niet uitdroogt. Om verkleuring en verkreuking tegen te gaan, worden zijn gezicht en handen twee keer per week behandeld met een giftig goedje, bestaande uit azijnzuur verdund met wodka. Vochtige plekken worden verwijderd met ontsmettingsmiddelen. Eens in de 18 maanden wordt zijn lichaam bovendien in een bad gedompeld om ontbinding tegen te gaan.

Terwijl het proces van mummificatie, toegepast door de oude Egyptenaren, zich richt op het zo goed mogen conserveren van het natuurlijke lichaam, wordt bij de moderne wijze van balsemen zo nu en dan een stuk huid of een lichaamsdeel vervangen door plastic of een ander materiaal. Zo hebben de haren van Lenin plaatsgemaakt voor een pruik. Ook zijn kenmerkende baardje, snor en wimpers zijn nep.

De tombe waar Lenin in een glazen kist ligt opgebaard.Beeld EPA

Begraven

In Rusland gaan steeds meer stemmen op om de Sovjetleider te begraven in plaats van zijn lichaam voor veel geld op te lappen. Uit een recente peiling, gehouden onder achtduizend Russen, blijkt dat 62 procent voorstander is van een fatsoenlijke begrafenis voor de ex-leider. Het idee is echter bekritiseerd door het Kremlin.

Overigens had Lenin zelf een hele andere rustplaats voor ogen: hij had de wens uitgesproken bij het graf van zijn moeder in Sint-Petersburg geplaatst te worden.

Hieronder een Russische documentaire met beelden van het conserveringsproces van Lenin.