Werknemers van AkzoNobel protesteren tegen een overname tijdens de aandeelhoudersvergadering van 26 april
NOS NieuwsAangepast

AkzoNobel wijst ook laatste Amerikaanse bod af; vijandige overname dreigt

Verffabrikant AkzoNobel wil definitief niet in zee met het Amerikaanse PPG en gaat niet met de Amerikanen onderhandelen. Het bedrijf wijst het derde bod van 24,6 miljard euro van PPG af. Twee weken geleden verhoogde PPG zijn bod voor de tweede keer, nadat AkzoNobel twee keer eerder een overnamebod had afgewezen en ook niet wilde praten of onderhandelen.

Het bedrijf kiest voor een eigen strategie waarbij het bedrijf zelfstandig blijft en zich opsplitst in twee bedrijven, een verf- en coatingsbedrijf en een speciaalchemiebedrijf, dat vervolgens verkocht wordt of naar de beurs gebracht.

De afgelopen twee weken heeft AkzoNobel het verhoogde bod van PPG uitvoerig bestudeerd. Op zaterdag 6 mei hebben de topmannen van de twee verfbedrijven elkaar ook gesproken, "om het overnamebod meer in detail te begrijpen."

Het bedrijf concludeert dat het bod onder de maat is, aanzienlijke risico's en onzekerheden met zich meebrengt, lange discussies met mededingingsautoriteiten oplevert, en niet in het belang is van aandeelhouders en andere belanghebbenden. Bovendien toont het bod "een gebrek aan cultureel begrip."

Het aandeel AkzoNobel duikt bij opening van de aandelenmarkt omlaag en verliest bijna drie procent, op 77,26 euro.

Vijandig

PPG heeft bij zijn laatste bod gedreigd met een vijandige overname als AkzoNobel bij zijn weigering blijft. Uiterlijk 1 juni moeten de Amerikanen duidelijk maken wat ze doen. Voor die datum moeten de Amerikanen hun biedingsbericht voorleggen aan de toezichthouder AFM. Daarmee geven ze aan of ze hun overnamepoging doorzetten of afhaken.

Activistische aandeelhouders, waaronder hedgefondsen, reageerden tot nu telkens boos op de weigering van AkzoNobel om te praten. Hedgefonds Elliott Advisors wilde zelfs een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeen laten roepen om de onwillige president-commissaris Antony Burgmans af te zetten.

Duurzaam

AkzoNobel werd begin april voor het eerst benaderd door PPG. Toen bood PPG 20,9 miljard euro. Inmiddels hebben de Amerikanen het bod verhoogd naar bijna 25 miljard euro en diverse toezeggingen gedaan over het behouden van een hoofdkantoor in Nederland, het niet-verplaatsen van fabrieken en het behoud van werkgelegenheid.

Ook beklemtoonden de Amerikanen dat zij ook duurzaam werken; hun vermeende gebrek aan duurzaamheid was telkens een van de argumenten van AkzoNobel om niet met hen in zee te willen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl