Direct naar artikelinhoud
Commentaar

De 'vergeten' Amerikanen betalen de prijs voor Trumps honger naar succes

De nieuwe zorgwet zal vooral in het voordeel zijn van rijke Amerikanen.

Een demonstrant op Capitol Hill tijdens een eerdere poging om de gezondheidszorg te hervormen.Beeld afp

Glunderend vierde president Trump donderdag zijn eerste belangrijke zege in het Amerikaanse Congres. Met een minieme meerderheid wist hij zijn zorgwet door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. De nieuwe zorgwet moet in de plaats komen van Obamacare, het door de Republikeinen gehate zorgstelsel dat de Democratische president de Amerikanen naliet.

Het valt nog te bezien of Trumps zorgwet ook ongeschonden door de Senaat komt, waar de Republikeinen een flinterdunne meerderheid hebben. Ook sommige Republikeinse senatoren hebben moeite met het plan waardoor miljoenen Amerikanen hun ziektekostenverzekering weer zullen kwijtraken. Maar zelfs al weet de Senaat het wetsvoorstel enigszins te repareren, het lijkt erop dat Obama's belangrijkste prestatie - tientallen miljoenen Amerikanen aan een ziektekostenverzekering te helpen - ten dode is opgeschreven. Er is inmiddels zoveel onduidelijkheid ontstaan dat de verzekeraars hun vertrouwen in Obamacare hebben verloren.

Wat precies de effecten zullen zijn van Trumps aangepaste plan - zijn eerste poging liep uit op een mislukking - weten zelfs de Republikeinen die voor stemden niet. Het Witte Huis was er zo op gebrand eindelijk een succes te scoren, dat het de effecten zelfs niet heeft laten doorrekenen.

Een vrouw in Florida laat haar bloeddruk opmeten.Beeld AFP

Tijdens de verkiezingscampagne beloofde Trump de Amerikanen een nieuw zorgstelsel dat 'goedkoper en beter' zou worden, maar voor tientallen miljoenen Amerikanen zal Trumpcare waarschijnlijk duurder en veel slechter uitvallen. Allereerst komt de verplichting een verzekering af te sluiten te vervallen, waardoor de premies voor de achterblijvers omhooggaan, met als gevolg dat nog meer mensen zich zullen afmelden. Bovendien wordt drastisch het mes gezet in Medicaid, een programma dat bedoeld is om de armsten, invaliden en bejaarden te helpen.

Wreed is ook de bepaling dat verzekeraars voortaan hogere premies mogen vragen voor mensen met bestaande aandoeningen. Weliswaar trekt het Congres extra geld uit om die premies betaalbaar te houden, maar volgens experts is het toegezegde bedrag lang niet toereikend.

Net als met het belastingplan dat Trump onlangs lanceerde, is zijn American Health Care Act vooral in het voordeel van de rijke Amerikanen. De 'vergeten' Amerikanen die Trump in het zadel hebben geholpen, mogen de prijs betalen van Trumps honger naar een succesje.

Twitter bericht wordt geladen...