NOS NieuwsAangepast

Mogelijk veel meer misbruikslachtoffers in voetbal

PSV-directeur Toon Gerbrands sluit "zeker niet" uit dat er meer slachtoffers zijn van seksueel misbruik in het voetbal. Hij roept hen op zich te melden. PSV heeft hiervoor een eigen meldpunt ingericht, naast 'de hulplijn seksuele intimidatie in de sport' van de sportkoepel NOC/NSF.

Gerbrands reageert op de onthullingen in de Volkskrant, waar een voormalige jeugdspeler van PSV en een voormalige jeugdspeler van Vitesse vertellen dat ze in de jaren zestig en de jaren negentig bij hun club seksueel zijn misbruikt.

Het slachtoffer bij PSV heeft de club laten weten dat hij vreest dat hij niet het enige slachtoffer is geweest. Hij gaat over zijn ervaringen in gesprek met de vertrouwenspersonen bij de club.

Gerbrands heeft nog geen aanwijzingen dat er meer gevallen zijn geweest bij PSV, maar om verschillende redenen houdt hij er wel rekening mee. Samen met Vitesse zal PSV het probleem bij de andere clubs aan de orde stellen. Hij verwijst daarbij onder meer naar Engeland.

PSV-directeur Toon Gerbrands

Sneeuwbaleffect

In Engeland leidde een melding van seksueel misbruik in het voetbal tot een sneeuwbaleffect. Binnen enkele maanden nadat enkele slachtoffers het stilzwijgen hadden doorbroken, meldden zich meer dan 500 andere slachtoffers. Eind december had de politie 155 verdachten bij 148 clubs op het oog. Daarnaast werden er in Schotland nog eens 130 misbruikgevallen gemeld.

In Nederland startte NOC/NSF begin dit jaar een onderzoek naar seksueel misbruik, nadat oud-wereldkampioen wielrennen Petra de Bruin bij Nieuwsuur had verteld dat zij was misbruikt. De KNVB is aangesloten bij NOC/NSF. De voetbalbond bekijkt of een aanvullend onderzoek naar het voetbal nodig is.

Ook heeft de KNVB hiervoor een speciale tuchtcommissie ingesteld, waarbij slachtoffers aangifte kunnen doen.

Imago

Opmerkelijk is dat Vitesse destijds op de hoogte was van het misbruik, maar de zaak binnenskamers heeft gehouden. De ouders van het team van het slachtoffer werden ingelicht en de dader werd ontslagen en berecht, maar de zaak werd welbewust uit de publiciteit gehouden.

Vitesse stelt nu dat ter bescherming van het slachtoffer en vanwege het imago van de club aan oproep werd gedaan "aan alle betrokkenen zo discreet mogelijk om te gaan met deze informatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl