Forse boete André Rieu voor kinderarbeid

© De Limburger/Mitchell Giebels

De landelijke arbeidsinspectie heeft de productiemaatschappij van André Rieu een forse boete opgelegd wegens overtredingen van de wet op de kinderarbeid.

Laurens Schellen

De Inspectie SZW heeft de delicten ­geconstateerd tijdens de reeks van zeven concerten van Rieu en zijn ­Johann Strauss Orchestra op het Vrijthof in de zomer van 2015.

PanfluitersTijdens die avondvullende optredens, die telkens tot omstreeks middernacht duurden, stond ook een groep jeugdige panfluitspelers op het podium. Ze behoorden tot het muziek- en dansgezelschap van de Roemeense panfluitvirtuoos ­Gheorghe Zamfir, die als special guest fungeerde.

Op grond van de als streng te boek staande Nederlandse wet- en regelgeving mogen kinderen in de leeftijd van dertien tot zestien jaar slechts zeer beperkt en onder strikte voorwaarden ‘culturele arbeid’ verrichten. Na 23.00 uur geldt zelfs een algeheel verbod.

Forse boeteWoordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie SZW in Den Haag bevestigt de Rieu-kwestie, maar wil voor het overige alleen kwijt dat er sprake is van een ‘forse’ sanctie. Op de vraag naar de exacte hoogte van de boete en de aard en omvang van de geconstateerde overtredingen wil hij niet ingaan. "Omdat de zaak nog onder de rechter is", zegt Van der Burg.

Vaststaat dat Rieus productiemaatschappij naar de bestuursrechter is gestapt om de opgelegde boete aan te vechten. Met het oog op de lopende rechtszaak wil Pierre Rieu, zoon en productieleider van de Maastrichtse orkestleider, niet inhoudelijk reageren op de kwestie.