Direct naar artikelinhoud
Expo

Nederlanders nemen nieuw Brussels museum op de korrel: "De schaamte voorbij!"

Huis van de Europese Geschiedenis in het gerenoveerde Eastmangebouw.

Vandaag gaat in Brussel een nieuw museum over Europa open voor het publiek. Het Huis van de Europese Geschiedenis moet jongeren warm maken voor het Europese project. Al lijken Nederlandse politici en de N-VA er niet voor gewonnen. 

Dat Nederlandse politici niet mals zijn voor het museum, dat betaald wordt met geld van het Europees Parlement, blijkt uit verschillende reacties in de krant De Telegraaf. "Het is de schaamte voorbij, een pathetische vorm van propaganda”, aldus Olaf Stuger, Europarlementslid Geert Wilders' partij PVV. 

Maar ook de linkse partij SP, heeft het niet op het museum begrepen, en zeker niet op de financiering ervan. "Waarom is niet met de stad Brussel of met België over de kosten gesproken?" vraagt Europarlementslid Dennis de Jong zich af. "Brussel heeft er nu een gratis trekpleister bij.” 

En bij Europarlementslid Marietje Schaake van de pro-Europese D66 klinkt het: "Een parlement hoort geen museum te financieren”. 

Wat er te zien in het Huis van de Europese geschiedenis? In de collectie zijn 1.000 objecten aanwezig uit 200 musea, die het verhaal moeten vertellen van de Europese culturele erfenis. Al bestrijkt het museum alles van de oudheid tot vandaag - de Brexitstembriefjes zijn er ook te zien - de nadruk ligt toch vooral op de 20ste eeuw. Volgens de website van het museum is het ook de bedoeling dat de bezoeker gaat "nadenken over de toekomst van Europa".

'Een parlement hoort geen museum te financieren'
Marietje Schaake, D66

Megalomaan 

Behalve bij Nederlandse politici, is er in Vlaanderen vanuit N-VA-hoek kritiek te horen. "Uiteraard willen we ook dat de burger de rijke Europese geschiedenis leert kennen", zegt Europarlementslid Anneleen Bossuyt. 

"Maar dat kan al perfect in het Parlementarium dat nauwelijks 350 meter verder ligt. Dit megalomane project heeft de belastingbetaler reeds 56 miljoen euro gekost, terwijl de jaarlijkse werkingskost nog eens 11,5 miljoen euro bedraagt."

Antonio Tajani, de Italiaanse voorzitter van het Europese Parlement die donderdag present was voor de officiële inhuldiging van het museum, wuift in De Telegraaf alle kritiek weg. "We moeten niet besparen op cultuur", zegt hij. "Dit is geen propaganda-instrument maar een middel om onze kinderen te onderwijzen over Europa.”

Twitter bericht wordt geladen...