Direct naar artikelinhoud
Duitsland

"Wij geven een hand en dragen geen boerka": minister tracht 'Duitse waarden' op te lijsten, maar oogst kritiek

Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Met zijn column in Bild am Sonntag heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière voor controverse gezorgd. Velen zien in zijn betoog een impliciete aanval op de moslimbevolking in het land. 

Met zijn column over 'wat het betekent om Duitser te zijn' heropende Maizière het debat over de noodzaak aan een Leitkultur, een dominante cultuur die de eigenheid van de Duitse samenleving moet garanderen . De term lijkt bijzonder actueel in het licht van de vluchtelingencrisis en is dan ook alomtegenwoordig in het politieke discours in Duitsland de dag van vandaag. 

De christendemocraat noemde de Leitkultur "de maatstaf voor het vreedzaam samenleven" tussen Duitsers en immigranten. In zijn uitvoerig essay bewierookte hij onder meer de klassiek muziek en filosofen die hebben bijgedragen aan de creatie van het moderne Duitsland. Maar evenzeer was er ruimte voor zelfreflectie, met een verwijzing naar het nazitijdperk. "Ons verleden geeft het heden en onze cultuur vorm", aldus de politicus. 

Toch leverde zijn column hem niet meteen applaus op. Criticasters beschuldigen Maizière ervan dat zijn fraaie schrijfsels een slecht verhulde kritiek zijn op de miljoenen moslimimmigranten in het land. 

"Wij dragen geen boerka's"

Zo schrijft Maizière onder meer dat in een Duitsland "religie niet de wig van de samenleving is" en dat het land "op het christendom gestoeld is". Nog subtieler wordt hij wanneer hij het heeft over de sociale gewoonten in het land: "Wij, Duitsers, zeggen onze naam, we geven een hand als begroeting, we laten ons gezicht zien. Wij dragen geen boerka's." 

Zowel coalitiepartij FDP als oppositiepartij SPD reageren misnoegd. "Maizière hengelt met zijn betoog over dominante cultuur naar de gunst van de rechterflank", aldus Ralf Stegner van de SPD. "De CDU brengt zo geen modern immigratiebeleid tot stand", stemt partijchef Christian Lindner van de FDP in. "In plaats daarvan herkauwt het de oude debatten."

Ook filosoof Jürgen Habermas mengde zich in het debat. Habermas noemt de voorstellen van de politicus "nutteloos" en in strijd met de Duitse Grondwet. Hij beklemtoont wel dat de Duitse bevolking mag verwachten van immigranten dat ze zich "verdiepen in de Duitse politieke cultuur, maar dat ze daar niet wettelijk toe verplicht kunnen worden".