Premier Mark Rutte bezoekt de Verhalentuin voorafgaand aan het ontsteken van het Bevrijdingsvuur
NOS NieuwsAangepast

Rutte opent Bevrijdingsfestival Haarlem: 'alles draaide om dat ene woord'

Demissionair premier Rutte heeft in Haarlem het Bevrijdingsfestival geopend door het Bevrijdingsvuur te ontsteken. De vlam daarvoor werd vannacht door een groep blinde en slechtziende hardlopers van Wageningen naar Haarlem gebracht.

Rutte zei dat we in Nederland vrijheid moeten koesteren en vieren. Vooral omdat vrijheid niet overal in de wereld vanzelfsprekend is. "In veel landen is vrijheid verder weg dan ooit."

Hoge prijs

De premier legde een link met de Haarlemse verzetsstrijdster Hannie Schaft, beter bekend als 'het meisje met het rode haar', en haar zussen. "Alles wat zij deden in die oorlogsjaren deden zij met één doel: vrijheid. Alles draaide om dat ene woord."

Volgens Rutte is het goed dat we een dag per jaar stilstaan bij vrijheid, zodat we dat niet voor lief nemen. Het is goed dat we op dagen als vandaag ons realiseren hoe hard er voor die vrijheid is gevochten en welke hoge prijs daarvoor betaald is, zei de premier.

Na het ontsteken van het vuur trapte artiest Douwe Bob de festiviteiten af met een optreden.

Leren van het verleden

Even daarvoor hield acteur Nasrdin Dchar de traditionele Vrijheidslezing. Hij zei daarin dat Nederland slecht omgaat met onderwerpen als gelijkheid, medemenselijkheid en normen en waarden. Dchar zei dat er lessen moeten worden getrokken uit het verleden. "Minder verderf zaaien. Meer liefde oogsten."

Ook vertelde hij over zijn vader, die als arbeidsmigrant naar Nederland kwam. "In de jaren zestig zei Nederland tegen mijn vader 'welkom'. Het Nederland van nu zegt 'oprotten'", zei hij. "We hebben dit eerder gezien. Als je uit het verleden niet genoeg lessen trekt, ga je te makkelijk om met het heden en haalt het verleden je net zo hard weer in."

Ambassadeurs van de Vrijheid

De acteur was ook kritisch op hoe mensen met Bevrijdingsdag omgaan. "Wat voor impact heeft het dat je als land de vrijheid viert door te zeggen dat we moeten beseffen dat vrijheid geen gegeven is, en ondertussen vluchtelingen in Griekenland laat doodvriezen? Wat voor impact heeft het dat we in een land leven waarbij we de vrijheid van religie moeten koesteren, maar tegelijkertijd de ogen sluiten voor een steeds groter wordende haat tegen alles wat met de islam te maken heeft?"

Er zijn vandaag veertien bevrijdingsfestivals waar naar verwachting honderdduizenden de vrijheid zullen vieren. De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig. Zij reizen met een helikopter het hele land door om op te treden op de festivals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl