Theresa May op campagne in Mevagissey
NOS NieuwsAangepast

Britse Conservatieven winnen lokale verkiezingen; UKIP weggevaagd

De Conservatieve partij van de Britse premier May heeft naar verwachting een ruime overwinning behaald bij de lokale en regionale verkiezingen in Engeland, Schotland en Wales. De Conservatieve minister van Defensie Fallon noemt de voorlopige resultaten "zeer bemoedigend" voor de verkiezingen van 8 juni.

Met iets meer dan een kwart van de stemmen geteld zijn de Conservatieven verzekerd van in ieder geval 155 zetels winst. Daarmee is dit de beste uitslag voor de Conservatieven bij lokale verkiezingen in tien jaar.

De verwachte overwinning van de conservatieve partij is opvallend, omdat regerende partijen het normaliter slecht doen bij tussentijdse verkiezingen. "Meestal grijpen de kiezers deze verkiezingen aan om hun frustratie over de regering of de premier te uiten", zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "De oppositie profiteert gewoonlijk, maar je ziet nu dat het tegendeel gebeurt."

May kreeg vorige maand steun voor vervroegde nationale verkiezingen. Die vinden op 8 juni plaats. Met de verkiezingen hoopt zij de meerderheid van de Conservatieven in het parlement te vergroten, zodat ze een groter mandaat heeft voor de brexit.

UKIP

Als deze verkiezingen een graadmeter zijn voor de landelijke verkiezingen in juni, lijkt haar plan te werken. UKIP, de partij die vorig jaar een felle campagne voerde voor een Brits vertrek uit de EU, verliest alle 41 zetels. "Je kunt dus concluderen dat deze partij een beetje is uitgespeeld." Het merendeel van de zetels van UKIP gaat naar de Conservatieven.

Behalve UKIP kunnen ook de sociaal-democraten van Labour rekenen op zetelverlies. Met een verlies van 125 zetels doet de partij het een stuk slechter dan bij de lokale en regionale verkiezingen in 2013. En toen scoorden ze voor hun doen al teleurstellend.

De Wit denkt dat Labour het tij niet meer kan keren voor de landelijke verkiezingen. "Het lijkt erop dat de sociaal-democraten ook in Groot-Brittannië afstevenen op een historisch verlies."

Volgens De Wit is het leiderschap van Labour niet populair buiten de eigen kring en is de achterban van de partij sterk verdeeld over de brexit.

Anti-brexit

De sociaal-liberale Liberal Democrats, die hopen de stem te krijgen van de Britten die bij het brexit-referendum tegen een Brits vertrek waren, verliezen 28 zetels en komen op in ieder geval 143. De Groenen halen vijf zetels.

In totaal zijn er 4851 zetels te verdelen in 88 lokale en regionale raden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl